Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pumeff

Marketing

130 godina Udruženja hrvatskih arhitekata

Udruženje hrvatskih arhitekata obilježava 130 godina postojanja. Klub arhitekata i inženjera osnovan je 2. ožujka 1878. godine u Ilici 6 u Zagrebu, te je riječ o jednom od najstarijih cehovskih udruženja u Hrvatskoj. Obljetnička događanja počinju 1. ožujka u 12 sati.

Kako bi obilježili obljetnicu u UHA-i pripremaju niz događanja koja će započeti u subotu, 1. ožujka, u 12 sati uručenjem javnih priznanja zaslužnim pojedincima za izuzetan doprinos radu Udruženja arhitekata i javnoj afirmaciji ove struke u posljednjih tridesetak godina. Također, bit će pročitane i nominacije za najbolja arhitektonska ostvarenja u protekloj godini u slijedećim kategorijama: najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u protekloj godini (Viktor Kovačić), zatim ostvarenje na području stambene arhitekture (Drago Galić) te oblikovanje i unutrašnje uređenje, Bernardo Bernardi.

Prvog ožujka održat će se Svečana skupština Udruženja arhitekata gdje će se okupiti brojne ugledne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života te arhitekti i umjetnici.

Tom će prigodom UHA najaviti akciju vezanu uz djelo arhitekta Ivana Vitića u kojoj će se javnim postavljanjem prigodnih spomen ploča na deset kuća u Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu obilježiti uspomena na ovog autora, a koja će se idućih godina nastaviti obilježavanjem kuća ostalih značajnih hrvatskih arhitekata. Najavit će se i nastavak vrijednog projekta posvećenog arhitektu Ivanu Vitiću. Naime, UHA je kao nakladnik monografije 'Ivan Vitić' pokrenula u suradnji s gradom Komižom akciju obnove jedne od najznačajnijih, a arhitektu Vitiću najdraže kuće 'Doma kulture u Komiži' na Visu, bivšeg Doma JNA iz 1961.godine. Cilj je akcije prikupiti sredstva za temeljitu obnovu kuće i njezin povratak u izvorno stanje. Sredstva se prikupljaju preko web portala www.uha.hr gdje se klikom na jedno polje donira tisuću kuna.

Na istoj svečanosti UHA će podsjetiti na još jedan značajan i okrugli datum u hrvatskoj modernoj umjetnosti. Izložbom naslovnica časopisa Arhitektura 50-ih godina, koje su oblikovali umjetnici grupe EXAT51, UHA želi podsjetiti da je upravo u njenim prostorima, prije 55 godina postavljena prva izložba članova grupe EXAT51 'Kristl-Picelj-Rašica-Srnec', 18. veljače – 4. ožujka 1953.godine.

Godišnjica UHA-e ujedno je i godišnjica Društva arhitekata Zagreba. Udruženje danas broji deset gradskih i regionalnih društava arhitekata koja okupljaju 2400 hrvatskih arhitekata.

Časopis 'Čovjek i prostor' izlazi neprekidno već 55 godina, a prošla godina bila je u znaku 60 godina od neprekinutog izdavanja časopisa 'Arhitektura' koji je 1947. UHA pokrenula na čelu s prvim urednikom, arhitektom Nevenom Šegvićem.

www.uha.hr


Post je objavljen 26.02.2008. u 00:51 sati.