Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gfi

Marketing

Život je prekratak da bi čovjek propuštao sitnice koje ga vesele...

Vrlo često čujemo tvrdnju kako se život sastoji od sitnica. Od velikog broja trenutaka koji mogu biti lijepi i ugodni te ostavljati nježan, topal trag u našem sijećanju te se na njih često vraćamo kada nam je teško, ili pak mogu ostavljati hladan i opor okus u našoj duši koji želimo zaboraviti ali nas uporno poput sjene prati i izlazi na površinu kad nam je najmanje potreban. Kad bi vas pitali što bi izmedju ovoga dvoga izabrali, svi bi jednoglasno odgovorili: naravno da lijepe trenutke. Stvarnost je nažalost vrlo često skroz drugačija.
Da li zbog nepresušne želje da uvijek imamo više, bolje, letimo nervozno za nekakvim novim dostignućima i nadamo se kako će nas baš to ispuniti, a onda pak kad postignemo shvatimo da nas ili kratkotrajno ili vrlo površno ispunjava i odmah u lov za novim dostignućem, ili pak postali smo silom prilika inertni, počeli životariti i praviti se kako nam je dobro upravo onako kako je sada, i da je bolje ne bi ni valjalo... čovjekov govor pun je ovakvih floskula, pun praznih riječi i izraza koji nemaju težinu samo neko izmišljeno u zraku lebdeće hipotetsko značenje koje trenutno tiješi a trajno samo produbljuje prazninu.
Čovjek koji je zadovoljan svakodnevnim životom, ispunjen i miran u sebi, naravno da se uvijek kreće prema nekom većem, važnijem cilju, ali s pažnjom i strahopoštovanjem proživljava svaki trenutak svoga života uživajući u svakom lijepom, sretnom i ugodnom trenutku, a izvlači pouku i brzo zaboravlja neugodne trenutke, smještajući ih u ladicu “aha, zato ne treba to raditi”. Tvrdoglavost je u pravilu dobra osobina. Nepromišljenost i zanos su joj odmah na granici i za trenutak nepažnje počinju se poistovjećivati. Onda nastaje košmar, kako u pojedinim osobama tako i u kompletnom društvu oko njih. Poput zijevanja, tvrdoglavost i kontriranje potiču lančanu reakciju koja podržana od ponosa stvara od čovjeka malj koji pokušava probiti sve zidove i zapreke pred sobom ne pitajući za cijenu i posljedice. Ako shvati i kada shvati, obično biva kasno, te dana situacija automatizmom povlači niz reakcija koje vrlo često doprinesu općem kaosu i košmaru koji i tako vlada.


Post je objavljen 03.03.2008. u 00:46 sati.