Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mala7julie

Marketing

Claddagh

danas ću pisati o jednoj od svojih (nažalost ili na sreću, ne znam) mnogobrojnih opsesija: irskom prstenu claddaghu. jednostavno oblikovan, a opet toliko poseban, ovaj je prsten prvi put napravljen u 17. stoljeću za vrijeme vladavine kraljice Marije II., ali njegova obilježja datiraju iz puno ranijih vremena.
postoji mnogo priča o njegovu nastanku, ali meni je najdraža ona o Margaret Joyce. Margaret se udala za španjolskog trgovca i otišla s njime u Španjolsku, no on je umro i ostavio joj veliko nasljedstvo. preudavši se za gradonačelnika Galwaya, Margaret je uložila u izgradnju mostova, i to sve zbog milosrđa. kao nagradu, orao joj je ispustio prsten u krilo.
postoji i legenda o tome da ako prsten nosite na desnoj ruci i on pukne, osoba kraj koje ste vaša je prava ljubav (pazite se da ne bi bili kraj osobe istog spola =), a nije ni baš pametno zažvalit tu osobu odjednom =P).
prsten se sastoji od dvaju ruku koje drže srce na kojem je kruna. ruke predstavljaju prijateljstvo, srce ljubav (ma je!), a kruna odanost. izraz koji se koristi pri poklanjanju prstena je: neka ljubav i prijateljstvo vladaju.
postoji i simbolizam u načinu nošenja prstena. ako nosite prsten na desnoj ruci okrenutog prema van, to znači da niste u ozbiljnoj vezi. ako nosite prsten također na desnoj ruci, ali okrenutog prema van, to znači da ste u sretnoj vezi ili zaljubljeni (cerek). ako ga nosite na lijevom prstenjaku okrenutog prema unutra, to znači da ste vjenčani, a ako je okrenut prema van, znači da ste zaručeni.
da biste vidjeli kako to sve skupa izgleda, prilažem sliku:

Image Hosted by ImageShack.us


i ne, ovo nije c/p...

uz zvukove pink floyda, opraštam se od vas za danas

au revoir...

Post je objavljen 02.03.2008. u 10:29 sati.