Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Građanski odbor za referendum o NATO-u: Programska povelja



Naknadna bilješka: Odbor za Referendum sastao se u subotu 1. ožujka i prihvatio konačni tekst Programske povelje, sa nekoliko manjih promjena u odnosu na prijedlog koji sam podnio. Unio sam ovdje te promjene. Mrežno sjedište (web site) Odbora bit će postavljen za nekoliko dana, pa će se svi zainteresirani da se priključe moći javiti. Ne okliievajte ako ste za, jer trebat ćemo stotine volontera za prikupljanjep oslova i druge poslove!

ODBOR ZA REFERENDUM O NATO-u

PROGRAMSKA POVELJA


1. Organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o članstvu Hrvatske u NATO-u (u daljem tekstu: Odbor) osnovala je grupa građanki i građana Republike Hrvatske u Zagrebu, 25. veljače 2008..

2. Zbog jednostavnosti, u javnosti se umjesto punog imena Obora iz članka 1. koristi oblik Odbor za referendum o NATO-u

3. Odbor nije pravna osoba. Djeluje u skladu s člankom 3 Zakona o Udrugama.

4. Odbor je osnovan u skladu s člankom 8.a Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne samouprave (u daljem tekstu: Zakon o referendumu), u svezi s člankom 9 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne samouprave, NN 92/2001.

5. Cilj Odbora jest da o eventualnom pristupanju Republike Hrvatske u Organizaciju Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) odluče građani na referendumu, u skladu s člankom 86. Ustava RH, te Zakonom o referendumu.

6. Da bi postigao taj cilj, Odbor pristupa pripremama za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma. Odluka o tome, u skladu s člankom 8.b Zakona o referendumu, bit će donesena nakon što pripreme budu završene. Nakon toga, Odbor pristupa prikupljanju potpisa podrške u skladu s člancima 8.c do 8.g Zakona o referendumu.

7. Pitanje o kojem će se tražiti raspisivanje referenduma glasi: "Jeste li za to da Republika Hrvatska postane članica Organizacije Sjevernoatlantskog ugovora (NATO)?"

8. Odbor zastupa općenitu poželjnost referenduma kao oblika neposrednog odlučivanja naroda o osobito značajnim pitanjima, u skladu s člankom 1. Ustava RH:
"U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.
Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem."

9. U ostvarivanju cilja iz točke 6 i djelatnostima iz točke 7 Odbor će surađivati sa svim udrugama, strankama, drugim pravnim osobama, grupama i pojedincima koji su spremni sudjelovati u ostvarivanju navedenih ciljeva.

10. Odbor će djelovati na osnovu ove Programske povelje do trenutka kad referendum s pitanjem iz točke 7 bude raspisan, ili do trenutka kad postane jasno da je dalje zalaganje za taj cilj nepotrebno. Nakon toga, Odbor će odlučiti o mogućem daljem djelovanju uz modifikaciju ciljeva.

A zašto Nathan Never, pitate se? Nema posebnog razloga. Onako, volim taj strip. smijeh A nismo još izabrali logo kampanje.

Post je objavljen 29.02.2008. u 23:20 sati.