Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pisacuspon

Marketing

Usagi Yojimbo

Usagi Yojimbo je američki strip o avanturama zeca samuraja Usagija Miyamota. Njegov je autor Stan Sakai, strip-crtač inače japanskog podrijetla. Iako su likovi u stripu antropomorfni ( jednom riječju, životinje u ljudskim ulogama ) i i simpatični, nasilje i smrt česti su u svijetu samuraja.

Image Hosted by ImageShack.us

Usagi je kao mladić bio treniran od pustinjaka samuraja. Tijekom svojeg školovanja, nije učio samo o borilačkim vještinama i ratnim taktikama već i o humanističkim znanostima i umjetnosti. Pobijedivši na jednom prestižnom turniru, dobio je ponudu od feudalnog nadglednika Mifunea da radi kao vojnik. Kada je Mifuneu njegov suparnik uništio vojsku, Usagi je postao ronin ( samuraj bez gospodara ) i krenuo na musha shugyo ( samurajsko hodočašće u kojem samuraj luta svijetom i izoštrava svoje sposobnosti ). Strip prati njegove avanture dok traži sreću lutajući feudalnim Japanom ranog 16. stoljeća.

Usagi Yojimbo doslovce znači "Zec Zaštitnik". Dobio je vrlo pozitivne kritike radi svojeg autentičnog prikaza japanske kulture. Putujući s Usagijem iz epizode u epizodu, čitatelj može upoznati važne činjenice iz samurajskog kodeksa časti ( Bušido ) ali i vještina van tog svijeta poput važnosti šalica za rituale pijenja čaja. Mnogi likovi iz ovog stripa su zapravo citati iz fimova Akire Kurosawe, kao i posvete nekim glumcima koji su bili poznati po svojim samurajskim ulogama.

Iako je Usagi Yojimbo najveći uspijeh postigao svojim "autentično-feudalski-Japan stripovima", lik se pojavio par puta u "Ninja Kornjačama" uglavnom kao zafrkancija autora. Stan Sakai je izdao i "Space Usagija", verziju stripa smiještenu u daleku budućnost gdje je glavni lik praunuk na desetu potenciju samuraja. Trebao se raditi i crtić, ali je radi neuspijeha sličnih projekata odlučeno pričekati s time.

Njegove stripove u domaćem prijevodu možete naručiti u Superknjižari.



Post je objavljen 29.02.2008. u 22:20 sati.