Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Božinović: Ulazak u NATO jedan je od najvažnijih ciljeva RH

Voditelj Stalne misije RH pri NATO-u veleposlanik Davor Božinović danas je u Zadru na tribini "Hrvatska buduća članica NATO-a" istaknuo da je NATO jedan od dvaju najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta RH.

Članstvo u NATO savezu donijet će Hrvatskoj dugoročni mir i sigurnost, rekao je Božinović i dodao da u povijesti NATO-a nikada nije bila napadnuta ni jedna njegova zemlja članica.

- Neće biti NATO baza u Republici Hrvatskoj. Nitko nije spominjao takvu mogućnost niti će Hrvatska na to pristati, a svi vojni objekti u RH bit će u funkciji Hrvatskih oružanih snaga - rekao je veleposlanik Božinović.

Po njegovim riječima Hrvatska će ulaskom u taj Savez svoje oružane snage organizirati na najučinkovitiji način i sve će biti znatno jeftinije nego kada bismo ih organizirali izvan NATO-a.

- Zemlje članice u zajednički fond plaćaju ovisno o svojoj veličini i veličini BDP-a - pojasnio je Božinović. Naveo je primjer Slovačke koja je plaćala 4 milijuna eura godišnje, ali s druge strane Češka je iz tog fonda izvukla 140 milijuna eura. S druge strane, NATO u Sloveniji gradi jednu zračnu luku koja će, osim za vojne, služiti i za civilne potrebe. U pravilu male zemlje iz zajedničkog fonda izvlače više nego što participiraju, rekao je Božinović.

Post je objavljen 29.02.2008. u 12:35 sati.