Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenjak

Marketing

Ian Curtis drugi put među Hrvatima

- I što ti kažeš na uspon Facebooka u Hrvatskoj?
- Pa čuj, baš sam se oko toga posvađao s kćeri i njenim prijateljicama. Tupio sam im kako ne mogu vjerovati ljudima koje upoznaju preko internet servisa, a one su me ismijavale kao nekog starovremenskog dedu kojeg je vrijeme pregazilo. A znaš da nisam takav.

Moj je sugovornik na jutarnjoj kavici mladoliki 50-godišnjak, stručnjak za marketing i veteran hipi revolucije. Otprilike zadnji čovjek koji bi u normalnoj situaciji djetetu ograničavao pravo na internet.

- Ali zašto te Facebook zabrinjava? Pa svi ga koriste i još nije bilo nikakve crne kronike, bar u Hrvatskoj...
- Da, ali cijela stvar sa komuniciranjem nepoznatih ljudi preko internet profila, bili oni na myspaceu, IRC-u, chatovima ili facebooku je krajnje skliska. Znaš onu karikaturu kad se na chatu upoznaju dvije djevojčice, a zapravo su pred tipkovnicama dva stara pedofila koji varaju jedan drugoga...
- Ma znam, ali to je karikatura.
- Nije. Dokazao sam da je to moguće.

Kolegu je, zapravo, zabrinjavala mogućnost da se tek punoljetnoj kćeri i njenim prijateljicama prikrpa neka budala. Tipični očinski strah prenesen u novo doba. One su ga ismijale, i objasnile da neki stari pervertit ne bi mogao ući u njihovu 'spiku', jer bi ga odmah prepoznale kao uljeza.

- I, jesi li nešto poduzeo?
- Jesam. Otvorio sam facebook profil na lažno ime i prezime, nakrcao ga općim mjestima i pridružio se društvu svoje kćeri preko fan grupa kojima pripadaju.
- Šališ se. I uspjelo ti je?
- Da, nijedna nije posumnjala.
- A kako si se snašao za sliku na profilu?
- Ma, zamisli, stavio sam sliku mladog Iana Curtisa koju sam skinuo sa njegovog fan sitea, a nijednoj od njih se to nije učinilo čudno. Toliko o tome da se uljez ne može prepoznati.
- Genijalno. I što je bilo dalje?
- Pozvao sam ih na koncert u Močvaru.
- I došle su?
- Jesu.
- I?
- Platio sam im piće. Nije sa mnom razgovarala četiri dana.
- Jesi li se bar obukao za Močvaru?
- Ne, došao sam ovako kao sad u firmu, da podvučem razliku stvarnog i virtualnog.

- A sad? Jesu li se odljutile?
- Jesu.
- A priznale da si bio u pravu?
- Napola.

Post je objavljen 28.02.2008. u 12:04 sati.