Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Mirovina od 26.000 kuna - Bandićev trojanski konj?

Zagrebački Holding jučer je predstavio svoj dobrovoljni zatvoreni mirovinski fond kojime vodstvo holdinga obećava svim svojim zaposlenicima (kojih je oko 13.000) mirovine od preko 26.000 kuna. Zvuči stvarno fantastično. Ali… sad dolazi onaj ali. Način financiranja tog fonda otkrit će nam da će Holding poticati uplaćivanje u fond subvencijama od 35 do čak 75%. Drugim riječima, svi zagrepčani dodatno će kroz poskupljenja plaćati mirovine za 13.000 zaposlenika holdinga. I tu dolazimo do prvog problema. Zašto bi građani ovog grada uplaćivali u mirovinski fond za zaposlenike holdinga? Što je s ostalih 800 i više tisuća zagrepčana koji ne rade u holdingu? Tko će njima subvencionirati uplate u neki od mirovinskih fondova?

Druga još problematičnija stvar je razlog osnivanja mirovinskog fonda. Iako je Bandić mahao s iznosom potencijalne mirovine od 26.000 kuna predstavljajući to kao prvenstveno socijalni projekt, istina je ponešto drukčija, koja dovodi pod veliku sumnju da će taj treći stup uspjeti uopće imati ikakav prinos. Naime radi se o tome da će se sredstva iz tog fonda ulagati u razvoj grada. Drugim riječima, grad Zagreb našao je način kakao se dodatno zadužiti, a da se to knjigovodstveno ne vodi kao zaduživanje. Još veći problem od zaduživanja je to što ulaganja koja će se financirati iz tog fonda ne donose profit.

Zagrebački holding može ulagati u poslove kojima s bave njegove podružnice. Istina je da ima vrlo profitabilnih dijelova, kao što je primjerice Zagrebparking, ali i vrlo neprofitabilnih kao što je ZET, Vodoopskrba ili Čistoća. Kako je holding jedno poduzeće, višak kojeg ostvaruju profitabilne podružnice prelijeva se u podružnice koje donose gubitke.

Čitava ta priča me nekako neodoljivo podsjeća na one famozne obveznice koje su se izdavale u Jugoslaviji kojima je država garantirala povrat sredstava za nekih 10 i više godina, a sredstva su se navodno plasirala u razvoj YU ekonomije. Kad su obveznice došle na naplatu njihova vrijednost bila je obezvrijeđena i ono što ste dobili nazad bio je običan sitniš.

Post je objavljen 28.02.2008. u 09:52 sati.