Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/4grab

Marketing

Četiri koraka do ful motivacije

Svi mi imamo svoje želje, ciljeve i ambicije. To je, dakako, jasno kao dan, ali kad se radi o motivaciji koja nas gura naprijed, prema ciljevima, željama i ambicijama, e to je sasvim druga stvar!

Motivacija je bitna u svakodnevnom životu, bilo da ti je cilj popeti se na Velebit ili tek pospremiti svoj stol prepun papira i smeća (koji su veliki poput Velebita!). Nedostatak motivacije može dovesti do apatičnosti, neurednosti pa čak i depresije. Stoga pročitaj kako se motivirati u četiri koraka, odnosno kako postići da ti se život odvija po onoj malenoj mapi koju si zacrtao u glavi!

PRVI KORAK

Drži se vremenskih granica

Ovo se prvenstveno odnosi na posao koji želiš završiti u što kraćem roku. Primjerice – za pospremanje stola treba ti pola sata ili za učenje povijesti za sutrašnji test treba ti dva sata. Dakle, bitno je da si okvirno odrediš koliko ti treba vremena za neki zadatak i da se tog vremena držiš. Ovo znači – ako si rekao da ti za pospremanje stola treba pola sata, a već je prošlo sat i pol ili dva, a ti ga još nisi očistio – hm, motivacija ti ne valja!

Bitno je da, ako si odrediš određenu vremensku granicu, također odrediš i možebitne stvarčice koje bi te mogle ometati u obavljanju zadataka u okvirnom vremenu. Dakle, učiš li, makni telefon, TV i PC što dalje od sebe.

DRUGI KORAK

Odredi nagrade

Nagrade su vrlo dobre za očuvanje motivacije na određenoj (pristojnoj!) granici. Evo primjera – želiš popraviti tricu iz matematike i na polugodištu je dignuti na četvorku. Ovo je dugoročan plan i treba djelovati postupno, što znači naoružati se strpljenjem. Dakle, ako si na jednom od testova dobio četvorku ili peticu, što je odličan korak prema ostvarenju tvoje konačne ambicije, trebaš se nagraditi! Otiđi na pizzu, kupi si džemper koji već odavno motriš u izlogu ili napravi što god će djelovati poticajno za tvoju motivaciju.
Pozor – nema laganja i varanja! Ne odvija li se situacija prema planu, nemoj si priuštiti nagradu samo zato da bi se osjećao bolje! Ovako ćeš se osjećati bolje samo kratkoročno, a motivacija bi ti se mogla sasvim izgubiti.

TREĆI KORAK

Ne razmišljaj previše

Opet smo kod neurednog stola s početka priče. Dakle, ako si ga dobro promotrio i čini ti se da ima tonu stvari na njemu s kojom ne znaš što ćeš te misliš da će se sve urušiti ako ga samo takneš, znak je da – previše razmišljaš i analiziraš. Naravno, bitan je dobar plan, ali ako ulaziš u previše detalja, sve bi ti se moglo učiniti preteško i prenaporno da bi na kraju mogao – odustati. Previše detalja može ubiti motivaciju, stoga neka plan bude okviran, u samo nekoliko točaka, a ostalo neka se samo razvija.

ČETVRTI KORAK

Probaj uživati

O čemu se god radilo, probaj uživati u onome što činiš. Užitak jednostavno rasplamsava motivaciju! Kad uživaš, vrijeme brže prolazi i sve se čini lakšim. Stoga, čistiš li nešto, neka to bude uz ples i dobru glazbu s radija, a ako se radi o učenju, neka to bude uz zabavne mentalne mape ili spontano ponavljanje gradiva s frendicom
Dakle, što god radio, motivacija je bitna da bi uspješno (ili barem donekle uspješno) napravio posao kako valja. Bilo da se radi o ocjenama, pospremanju ili nečem drugom. Ali, uz ova četiri jednostavna koraka, to ti ne bi trebalo biti nimalo teško.


Post je objavljen 27.02.2008. u 23:32 sati.