Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

Kvadrilateralni sastanak Hrvatske, Italije, Slovenije i EU oko ZERP-a

Priredio: hrvatskaTheo Ljubićhrvatska
Premijer Republike Hrvatske, dr. Ivo Sanader izjavio je 25. veljače da će Hrvatska, nastavi li se i dalje na Europsku komisiju vršiti pritisak da službeno blokira hrvatske pregovore o članstvu u EU, to tumačiti kao neobjektivan pristup rješavanju problema primjene ZERP-a te odlučiti u kojem će smjeru tada voditi svoju politiku.
Premijer Sanader je u emisiji Hrvatskog radija >"Kako vlada Vlada" rekao kako je dojma da se "pomalo izbjegava" odgovor iz EU oko hrvatskog prijedloga da se održi kvadrilateralni sastanak (Hrvatska, Italija, Slovenija i Europska komisija) na kojemu bi se pokušalo naći rješenje za ZERP, na način koji bi zadovoljilo Italiju i Sloveniju, a Hrvatska bi primjenjivala svoj zaštićeni pojas i na članice EU.
- Ako do tog sastanka ne dodje, a ako se i dalje bude vršio pritisak na Europsku komisiju da izađe s prijedlogom službenog blokiranja pregovora, mi ćemo to tumačiti kao neobjektivan pristup problemu - kazao je premijer Sanader.
- Ako bi se zanemarila činjenica da su Italija i Slovenija proglasile svoje zone, a Hrvatska, nakon sastanka u lipnju 2004. i usuglašenog zapisnika, četiri godine na njih nije primjenjivala ZERP, ako nas se bude ucjenjivalo, onda se priklanjam stavu predsjednika Mesića da će se na dnevnom redu naći pitanje ili ZERP ili EU - dodao je.
Premijer Sanader je naglasio kako Hrvatska i dalje smatra da se na kvadrilateralnom sastanku može naći rješenje koje bi zadovoljilo sve strane, da u ovom trenutku ne može u javnosti izaći s prijedlogom s kojim bi Hrvatska izašla na tom sastanku, već da će to učiniti ako do sastanka uskoro ne dođe.
Premijer je ponovio da je dokument iz lipnja 2004. godine tek usuglašeni zapisnik, da je njime Hrvatska pristala odgoditi primjenu ZERP-a na članice EU do potpisivanja sporazuma o partnerstvu u ribarstvu, na čemu je Hrvatska, ističe, inzistirala više od godinu dana, ali da se s tim otezalo i sporazum se više ni ne spominje.
Republika Slovenija je danas (28.02.) već pozitivno reagirala na prijedlog premijera Sanadera.
Uzrok dosadašnjih nesuglasica na liniji Zagreb-Bruxelles oko hrvatskog proglašavanja ZERP-a treba očito tražiti u činjenici da je u morima koja oplakuju europske obale smanjen riblji fond. Primjenom ZERP-a talijanska ribolovna flota u izlovu ribe bi bila ograničena, kao i slovenska, a zna se jako dobro da je Republika Italija jedna od zemalja članica EU-a koja izlovom ribe i iz Jadrana snabdijeva kako talijanske, tako i EU potrošače.


Post je objavljen 27.02.2008. u 10:29 sati.