Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Počela kampanja "Bolje pakt nego rat"

Jasna, pouzdana i sveobuhvatna informacija o NATO Savezu i implikacijama članstva na hrvatsku državu i društvo glavni su razlog ciklusa okruglih stolova "Bolje pakt nego rat". Javna rasprava o pridruživanju RH NATO-u trajat će devet mjeseci i obići će na lokalnoj razini sve hrvatske županije, najavili su na predstavljanju kampanje izvršna direktorica Instituta za demokraciju IDEMO Andrea Feldman i predsjednik Transparency International Hrvatska Zorislav Antun Petrović. IDEMO i TIH će zajedno provoditi edukaciju i poticanje razgovora o NATO-u.

Hrvatska je javnost slabo informirana i potrebno je poboljšati protok informacija o Savezu. Dvije udruge smatraju da postoji veliki interes za ovu raspravu i zato će je voditi na lokalnoj razini, objedinjujući i dobre i loše strane NATO Saveza. Postoji puno zabluda poput vjerovanja da je NATO započeo napad na Afganistan i Irak ili da će se u novim državama članicama morati graditi vojne baze, rekao je Petrović i najavio veliki skup na jesen ove godine u Zagrebu, kao i okrugli stol o transparentnosti vojne nabave unutar Saveza.

Želimo da svaka osoba zna da li jeza NATO ili nije i da taj stav može obrazložiti, poručila je Feldman dodavši kako je to važnije nego pitanje da li će biti referenduma ili neće. Udruge će surađivati i s veleposlanikom RH pri NATO-u Davorom Božinovićem koji svaki mjesec organizira slične tribine po Hrvatskoj. Na žalost, ni organizatori kampanje nisu vidjeli niti jedan javni natječaj od strane Vlade RH koji bi dodatno financijski popratio javnu raspravu o NATO-u kao jednom od dva najznačajnija hrvatska vanjskopolitička cilja u idućih desetak godina.

Ništa se ne završava pozivnicom, upozorava Feldman, jer nam tek predstoji barem godinu dana do punopravnog članstva. U tih godinu dana državne bi institucije u suradnji s akademskom zajednicom, novinarima i nevladinim organizacijama trebale raditi na boljem informiranju građana o samom NATO Savezu. U Bruxellesu se to jako prati jer NATO želi imati pouzdane saveznike, a pristajanje građana uz vođenje državne politike je jedan od glavnih pokazatelja.

www.boljepaktnegorat.com

Vedran Obućina

Post je objavljen 26.02.2008. u 15:11 sati.