Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Na samitu NATO-a u Bukureštu o "mogućoj pozivnici" za BiH

Glavni tajnik NATO-a Jaap de hoop Scheffer izjavio je da će predstojeći travanjski samit NATO-a u Bukureštu biti posvećen i Bosni i Hercegovini u kontekstu rasprave koja će se do tada obaviti u sjedištu Saveza nakon podnošenja prezentacijskog dokumenta za pristupanje. Scheffer nije govorio o mogućem uključivanju BiH u Akcijski plan za pristupanje punopravnom članstvu (Member Action Plan - MAP), koji trenutno provode Hrvatska, Makedonija i Albanija.

- Politika daljnjeg širenja Saveza je tema o kojoj saveznici vode vrlo detaljne rasprave, prije svega u kontekstu stabilnosti cijele balkanske regije, a ne u interesu pojedinih zemalja - rekao je glavni tajnik Scheffer.

- Tri zemlje zapadnog Balkana koje imaju Akcijske planove za punopravno članstvo već nam odavno kucaju na vrata i na nama je da prije Bukurešta i u Bukureštu provedemo vrlo odgovornu raspravu o mogućim pozivnicama za novo proširenje. Naglašavam "mogućim pozivnicama", jer će takva odluka saveznika zavisiti isključivo od toga kako sadašnje stalne članice Saveza gledaju na regiju u cjelini, uključujući i odnose Saveza sa Srbijom - izjavio je Scheffer u Bruxellesu nakon zajedničkog sastanka Političko-sigurnosnog odbora EU i Vijeća NATO-a.

Post je objavljen 26.02.2008. u 10:39 sati.