Tijesto
200 g brašna
100 g šećera
100 g margarina
1 jaje
na vrhu noža praška za pecivo
Nadjev
1 staklenka kompota od višanja
1 vrećica praška za puding od vanilije
5 žlica šećera
Za posipanje
80 g brašna
40 g šećera
pola čajne žlice cimeta
60 g margarina
Krema
400 ml biljnog šlaga
1 kremfix
2 vanilin šećera
kakao za posipanje
Za tijesto, od brašna, šećera, vanilin šećera, margarina, jajeta i praška za pecivo zamijesiti tijesto (ako se sastojci ne povezuju dodati kiselo ili slatko vrhnje ili mlijeko) i staviti ga na hladno (30-60 min).
Za posipanje, od brašna, šećera, margarina i cimeta zamijesiti tijesto, uz dodatak vrhnja ili mlijeka. Oblikovati u kuglu i staviti u zamrzivač da se malo zamrzne, oko 20-30 min (nemojte ga predugo ostaviti jer se neće dati ribati).
Višnje ocijediti i sačuvati 250 ml soka.
Od tih 250 ml soka oduzeti 3-4 žlice soka i pomiješati ga s pudingom i šećerom, a ostatak soka zakuhati.
Kad zakuha, u sok umiješati razmućeni puding i skuhati.
U vrući puding umiješati ocijeđene višnje, ostaviti da se malo ohladi.
Razvaljati tijesto.
Obruč za torte namastiti (po želji ga obložiti papirom za pečenje) i u njega staviti razvaljano tijesto, oblikovato oko 2 cm visoki rub.
Tijesto nabockati vilicom, i po njemu rasporediti mlaku smjesu od pudinga.
Izvaditi tijesto za mrvice iz zamrzivača i pomoću ribeža za jabuke naribati ga po pudingu.
Peći na 175 stupnjeva 50-60 min (rubovi tijesta dobili su boju, a nadjev od pudinga je tekuć – stvrdnut će se kad se kolač ohladi).
Pečeni kolač ostaviti da se sasvim ohladi u kalupu.
Kad se kolač ohladi skinuti obruč i kolač pažljivo premjestiti na tanjur.
Biljni šlag izmiksati s kremfixom i vanilin šećerom. Razmazati ga po ohlađenom kolaču i odozgo lagano posipati kakaom.
Kolač dobro rashladiti prije posluživanja.
*Recept se temelji na receptu sa stranice
http://www.chefkoch.de/rezepte/22931005731829/Feuerwehrkuchen.html
Po želji, mrvice za posipanje možete raditi od kombinacije brašna i mljevenih badema.
Varijacija na temu Vatrogasnog kolača
Na kolač ne morate stavljati šlag.
Kad se ohladi kolač možete posipati šećerom u prahu i kakaom pa poslužiti.
Post je objavljen 26.02.2008. u 09:51 sati.