500 g tjestenine u obliku kotačića
500 g svježeg sira
100 g tvrdog naribanog sira (Gauda, Podravac…)
2 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
450 g smrznutog (ili svježeg) špinata (ili blitve)
sol, papar
krušne mrvice
margarin
Ako koristite smrznuti špinat, odledite ga prema uputi (obično ga treba zagrijavati na laganoj vatri uz dodatak jedne žlice vode i malo soli).
Ako koristite svježi špinat, operite ga i očistite, pa ga blanširajte 2-3 min u kipućoj posoljenoj vodi. Izvadite ga iz kipuće vode i odmah prelijte hladnom vodom, dobro rukama istisnite vodu i usitnite špinat u multipraktiku, ili ga sitno nasjeckajte nožem.
(Možete upotrijebiti i blitvu, trokutasto odrežite središnji bijeli zadebljani dio i stabljiku.
*Budući da se središnji bijeli dio blitve i stabljika na upotrebljava u ovom receptu, možete ih upotrijebiti u receptima:
Pita od stabljiki blitve
Pohane stabljike blitve
Zapečene stabljike blitve
Zeleni dio blitve blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi 2-3 min. Izvadite ju iz kipuće vode i odmah prelijte hladnom vodom, dobro rukama istisnite vodu i usitnite blitvu u multipraktiku, ili ju nasjeckajte nožem.)
Lagano umutite jaja, pomiješajte ih s vrhnjem i dodajte im zdrobljeni svježi sir.
Dobro promiješajte, dodajte začine, ribani tvrdi sir i špinat i opet promiješajte.
Kupolastu posudu (okruglog dna), ako nemate takvu posudu (nemam ju ni ja) uzmite okruglu vatrostalnu posudu i namastite ju po dnu i stranicama margarinom i posipajte krušnim mrvicama.
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite ju.
Još dok je tjestenina topla slažite kotačiće tjestenine jedan do drugog, po dnu i stranicama posude.
Od preostale tjestenine odvojite otprilike trećinu (ovisno o tome koliki je promjer posude koju koristite) i ostavite ju za slaganje po nadjevu.
Ostatak tjestenine lagano umiješajte u smjesu od sira i špinata.
Smjesu rasporedite u posudu obloženu kotačićima od tjestenine i odozgo zagladite.
Odozgo složite preostale sačuvane kotačiće od tjestenine, lagano utisnite.
Odozgo posipajte s 2 žlice krušnih mrvica i složite listiće margarina (oko 2 žlice).
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 min.
Izvadite tortu od tjestenine iz pećnice i ostavite da se hladi 10ak minuta prije nego ju istresete iz posude.
Posudu s tortom od tjestenine poklopite tanjurom i brzo okrenite da «torta» ispadne iz posude direktno na tanjur (to trebate napraviti brzo, u jednom trzaju, da se torta od tjestenine ne raspadne).
Tortu od tjestenine poslužite odmah, uz salatu, svježe ili kiselo povrće.
Budući da se torta poslužuje relativno vruća ili topla (jer hladna tjestenina nije ukusna) teško ju je rezati na pravilne šnite (kao pravu tortu). Ipak, razrežite ju nožem na šnite i poslužite pomoću lopatice za palačinke (kao i druge složence).
Post je objavljen 26.02.2008. u 09:36 sati.