Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

Punch Lady

Punch Lady ["Peonchi-reidi"]
Redatelj i scenarist: Kang Hyo-jin
Uloge: Starring Do Ji-won, Son Hyun-joo, Park Sang-wook, Choi Seol-li, Kim Ji-wan
drama, komedija (?), sport: boks, 121 min, R:15+
Radnja ukratko: Žena koju kod kuče tuče boksački prvak konačno se jednog dana pobuni i javno izaziva muža na borbu u ringu.

A sad malo opširnije. Imao sam prevelika očekivanja od ovog novog korejskog filma, ali sam već naučio na neispunjena očekivanja. Isto tako naučio sam prihvatiti film kao dobar i uživati u njemu makar bih ga ja sam drugačije napravio da mogu. Punch Lady nije film godine, ali ga se isplati pogledati. Kao većina korejskih filmva novijeg datuma vrlo je atraktivan (ponekad bih ipak radije imao manje atraktivnosti, a više kvalitete): odličan ugođaj, efektna glazba, vrlo gledljivi filteri boja, profesionalna kamera, uzbudljivi kadrovi, simpatični crno-bijeli likovi i tako dalje. Film ima puno pluseva. O manama ne volim govoriti pa sada niti neću. Pogledajte trailer pa pročitajte još koju misao o filmu.



Neću govoriti o manama filma koje se tiču radnje jer sam film gledao na korejskom (bez prijevoda, čak i bez korejskih titlova koji bi mi olakšali razumijevanje) pa očito nisam najbolje razumio što si je tko govorio. (To je kao da prvašić gleda engleski film bez prijevoda. Glavna radnja je ipak prejednostavna da bi mi promaknula. Film, nakon uvoda, počinje s vrlo brutalnom scenom u kojoj dugokosi muškarac tuče ženu koja mu je očito supruga. Na vrata ulazi kćer koja ne izmiče pred stvarima koje muškarac baca na nju kao njezina majka te bez ikakvih kretnji prima pepeljaru bačenu na lice. Prije nego što uspijeva dobiti udarac bejzbolskom palicom po glavi, majka uspijeva onesposobiti muža preduhitrivši ga udarcem tupim predmetom.

Već u sljedećoj sceni, vidimo tu istu ženu kako izlazi iz zatvora i susreće se s muškarcem (koji ju očito voli, a i ona njega) i koji ju poziva na meč u kojem se on bori ni manje ni više nego protiv njenog bivšeg muža koji pobjedom protiv ovog postaje prvak, a usput kao nesretnim slučajem, ubija muškarca u kojeg je njegova bivša žena zaljubljena. Za vrijeme sjednice za novinare, glavna glumica se verbalno suočava sa svojim mužem i izaziva ga na borbu u ringu. odbor prihvaća borbu muškarca prvaka u boksu protiv u borbi potpuno neiskusne žene, ako će se on boriti s jednom rukom. Započinje priprema za specijalnu borbu muž VS žena pred očima cijele Koreje. Borba počinje. Tko li će pobijediti?

Film može biti čak i poučan ako ga shvatimo kao kritiku nasilja nad ženama u obitelji i jednakosti žena s muškarcima i prava žene da uzvrate udarac, a ne da se cijelog života brane.

Image Hosted by ImageShack.us
By andjel



Post je objavljen 25.02.2008. u 21:47 sati.