Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/overetuk

Marketing

KUTEREVO

KUTEREVO - PREDSTAVLJENA VRIJEDNA MONOGRAFIJA

Dana 16. veljače 2008.godine u Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuterevo objavilo je vrijednu monografiju "KUTEREVO U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI 1670 – 2008", te ju je predstavilo širem krugu štovatelja tradicije i kulture na tom području. Promocija je upriličena u sklopu redovne Skupštine DVD-a Kuterevo, gdje su zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Milan Jurković, čelni ljudi DVD-a Kuterevo, Otočac, Brinje i Krasno te ostali vatrogasci u službenim odorama doprinijeli svečarskom ugođaju. Autori monografije su predsjednik DVD-a Kuterevo Ivan Rožman i umirovljenik Nikola Marinić rođeni u Kuterevu, a lektorica knjige profesorica iz Otočca Manja Kostelac Gomerčić čija je ogromna zasluga u stvaranju knjige. Isto tako valja spomenuti da je veliki doprinos pri uređivanju knjige dao i Ivan Mahnić iz Otočca. Za doprinos kod prikupljanja podataka i stvaranja knjige zasluženi su mnogi pojedinci kojima se autori ovim putem zahvaljuju.

Knjiga je veličine 24 x 17 cm, sa tvrdim koricama – na prvoj korici prikazana je panorama Kutereva, a na zadnjoj slika sa Kuterevcem koji je izrađivao tamburice kuterevke i nosio u Otočac na sajam. Šivana je koncem i ima 439 stranica sa oko 320 pomno odabranih fotografija. Temeljito je istraženo i napisano razdoblje od 337 godina, koliko je Kuterevo i naseljeno.

Sadržaj građe razvrstan je po slijedećim temama i podtemama:

Tema: OSOBNA ISKAZNICA KUTEREVA, a podteme: Naselje u bivšoj općini, Otočac, Reljef Kutereva, Klima, Prognoza vremena u žitelja Kutereva, Biljni i životinjski svijet, Statistički podaci o stanovništvu Kutereva, Zaseoci ili "zaselki", Kutereva, Nazivi zemljišnih parcela u Kuterevu, Cestovna povezanost Kutereva.

Tema: VODA I KUTEREVO, a podtema: Voda – izvor života, Od korita do vodovoda, Drvene posude – korita, Lokve, Drveni bunari, Današnji tragovi drvenih bunara, Kamene i betonske šternje ili šterne,
Kamenice, Snježnice, Periodično jezero u Kuterevu, Goršćeva jama, Spas iz Gacke.

Tema: POVIJESNI PODATCI O KUTEREVU, a podteme, Najstariji podatci o imenu Kutereva, Naseljavanje Kutereva, Kuterevske obitelji od dolaska u Kuterevo do danas, Privređivanje Kuterevaca kroz prošlost, Povijest crkve Blažene Djevice Marije Karmelske i župnih svećenika, Sudbina zvona iz kuterevske crkve, Kuterevo dalo četiri svećenika, Povijest i razvitak groblja u Kuterevu, Razvoj školstva, Kuterevci – stradalnici u ratovima, Povelja Marka Šepca, Žrtve Prvog svjetskog rata iz Kutereva, Španjolica u Kuterevu 1918. godine, Žrtve Drugog svjetskog rata iz Kutereva, Žrtve Domovinskog rata iz Kutereva, Popis žitelja Kutereva koji su otišli na rad u Ameriku, Iseljeni žitelji Kutereva.

Tema: GOSPODARSKI I DRUŠTVENI ASPEKTI ŽIVLJENJA, a podteme, Kućna radinost, Kolarstvo i sudarstvo, Tamburica kuterevka, Kuterevski tamburaški sastav, Ženski ručni radovi, Zemljoradnja i stočarstvo, Tradicijska i moderna gradnja, Vjerski narodni običaji, Kuterevska narodna nošnja, Svadbeni običaji, Narodno ljekarstvo, Hajduci u Kuterevu, Nekoliko starih portreta, Nadimci u Kuterevu, Riječnik Kutereva.

Tema: KUTEREVSKA KARMENICA, a podteme: Blagdan Karmenice u Kuterevu, Crkva Blažene Djevice Marije Karmelske, Svetište u Krasnu.

Tema: KUTEREVO DANAS, a podteme: Mjesna samouprava, Viječnici u gradskom vijeću Otočca iz Kutereva, Političke stranke u Kuterevu, Predsjednik RH dva puta u Kuterevu, Udruge i obrtnici na "Jeseni u Lici", Obrtnici u Kuterevu, Tradicijska proizvodnja danas, Turistički razvoj, Kulturna udruga Karmenica Kuterevo (KUK), Kuterevska matura, Velebitska udruga Kuterevo, Udruga Kuterevo Zagreb.

Tema: DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO KUTEREVO, a podteme: Osobna iskaznica,
Osnivanje i rad DVD-a Kuterevo, Svečana primopredaja autocisterne na Karmenicu, Izgradnja vatrogasnog doma Kuterevo, Proslava 10. obljetnice DVD-a Kuterevo, Značaj i zasluge Vatrogasnog društva za Kuterevo, Nastavak rada DVD-a Kuterevo.

Vjerojatno će nam zainteresirani postaviti pitanje gdje i kako mogu nabaviti knjigu?. Da ne dajemo poseban odgovor, slijede adrese za nabavu.

Naklada je 500 primjeraka. Svi oni koji žele nabaviti knjigu, to mogu učiniti na tri mjesta:
- u Kuterevu 66a, telefon (053) 799 048 ili mobitel (098) 349 199;
- u Zagrebu, Majstora Buvine 3a, telefon (01) 2452 570 i
- Rijeka, Rakaljski put 1, telefon (051) 255 437 ili mobitel (098) 930 78 55.
Preuzeti je mogu na spomenutim adresama ili pouzećem putem pošte.
- od danas 21.01.2010.godine knjige više nema u prodaji, ali se može nabaviti na CD-u ili DVD-u na broj telefona +385 51 255 437.
Izvori podataka: Knjiga "Kuterevo u prošlosti i sadašnjosti 1670 – 2007", suautor knjige marinicm.


Post je objavljen 25.02.2008. u 12:45 sati.