Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nihonkichigai

Marketing

ZAGREB DOX - Francuski filmovi o Japanu


Srijeda,27.veljače,KINO DVORANA STUDENTSKOG CENTRA,14-16 h i
Čevrtak,28.veljače,DVORANA MM,20-22 h,besplatno i bez hrvatskog prijevoda

Rock 'n Tokyo

Image Hosted by ImageShack.us


Francuska,2007.
tajanje:90', boja,video

režija:Pamela Valente
scenarij:Pamela Valente
fotografija:Asako Furukata
montaža:Erasmo di Fonzo
glazba:Eric Breia
producent:Pamela Valente

Japanci vole i razumiju rock, glazbu i način života koji su otkrili tijekom američke okupacije nakon Drugog svjetskog rata. Iako japansko društvo još uvijek propovijeda ujednačenost i red, u njemu postoji i važan podzemni svijet gdje ljudi žive slobodnije. To je Tokio show u filmu Pamele Valente. Pratimo četiri rock sastava: Guitar Wolf (tri privlačna mladića u crnoj koži i sunčanim naočalama, pjevač/gitarist demonske pojave, garažni rock glasniji i intenzivniji od bilo čega drugog i - prilično iznenađujuće - ugovor s velikom diskografskom kućom), The 5678s (rockabilly kraljice s divljom elegancijom iz pedesetih koje su osvojile svijet scenom za pamćenje iz Tarantinovog Kill Billa), Jet Boys (koje vodi ekstremni, ludi, nezaustavljivi egzibicionist u ulozi pjevača i gitarista) te Nine (mladići koji vjeruju da je moguće uspjeti u glazbi). Film govori o njihovoj glazbi, ali i o njihovom načinu života, njihovu stilu koji je u potpunosti vjeran rock'n'rollu, kao i o lutanjima nevjerojatnim gradom po imenu Tokio.
Rock 'n Tokyo

o redateljici:

Pamela Valente je video umjetnica, novinarka i redateljica francusko-brazilskog podrijekla. Nakon višegodišnjeg života u Parizu seli u Tokio, koji ju je i inspirirao na ovaj dokumentarni film. Koliko ju je oduševila japanska kultura i bogati underground život, govori i informacija da trenutno radi na svom drugom filmu - dokumentarcu o japanskim tetovažama.

----------------------------------------------------

Utorak,26.veljače,TEATAR &TD,18-20 h
Subota,1.ožujak,DVORANA MM,12-14 h,besplatno i bez hrvatskog prijevoda

Mladi yakuza / Young Yakuza

Image Hosted by ImageShack.us


Francuska, 2007.,
tajanje:90',boja,35mm

režija:Jean-Pierre Limosin
scenarij:Jean-Pierre Limosin
fotografija:Céline Bozon, Julien Hirsch
montaža:Tina Baz
glazba:RGM Band
producenti:Thierry Garrel, Hengameh Panahi
produkcija:ARTE France, Celluloid Dreams

Riječ yakuza doslovce znači «osam-devet-tri» i prvobitno joj je značenje bilo vezano uz kockanje. Danas je, međutim, poprimila druge konotacije. U Japanu ima preko 86.000 tzv. yakuza, koji su članovi konzorcija koji predstavljaju paravan za mafiju. Na čelu yakuza nalaze se šefovi-diktatori koji djeluju u svijetu koji ima svoja vlastita pravila. U suvremenom Japanu teško je pronaći dovoljno ponizne i pouzdane sljedbenike kojima bi se mogao dozvoliti pristup u klan nakon jednogodišnjeg 'stažiranja'. Film Young Yakuza prati jednog od njih, 20-godišnjeg Naokija, koji stažira u jednom od vodećih konzorcija - klanu Kumagai u tokijskom okrugu Shinagawa. Tu izuzetno hijerarhijsku organizaciju koju vodi naoko hladnokrvni mafijaški boss, francuski redatelj Limosin prikazije iz Naokijeve perspektive. Limosin isprepliće Naokijeva iskustva s intermezzima suvremene reperske glazbe, no nije u mogućnosti doznati nešto o nezakonitim poslovima konzorcija - njegovi japanski prethodnici koji su to pokušali, ubijeni su. Bez obzira na to, detaljni portreti Naokija, koji nakon nekog vremena odustaje, i njegovog 'kolege' koji završava u zatvoru, jasno daju do znanja kakav je to paralelni svijet koji vreba ispod zakonite površine.

o redatelju:

Jean-Pierre Limosin francuski je redatelj, glumac, scenarist i montažer. Krajem sedamdesetih godina upoznao je Alaina Bergalu, tada kritičara u Cahiers du cinéma. Zajedno su osnovali studio za fotografiju i video filmove. Godine 1983. zajedno su režirali film Faux Fuyants. Limosin je nastavio režirati igrane filmove (Gardien de nuit 1986. i The Other Night 1988.), da bi se devedesetih godina orijentirao na dokumentarce, prvenstveno na seriju Cinéma de notre temps. Godine 2002. režirao je igrani film Novo, s Annom Mouglalis i Eduardom Noriegom u glavnim ulogama.


Post je objavljen 24.02.2008. u 22:06 sati.