Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tapien

Marketing

TRAJNICE

Trajnice se sade u proljeće.To vrijedi za biljke koje rastu na otvorenom.Danas se većina biljaka isporučuje u posudama,pa se takve biljke mogu saditi tijekom čitavog ljeta,ali traže više pažnje.Sadnjom u kasnu jesen nemaju vremena da se ukorjene,pa će možda istrunuti ili smrznuti.
Možete ih izvrsno kombinirati s drugim biljkama,na primjer s lukovicama,četinjačama i ružama.Lukovice u proljeće produžuju vrijeme cvatnje.

Prilikom sadnje vodite računa o položaju sunca i vrsti tla.

Trajnice pružaju neizmjerno bogatstvo oblika,boja,tekstura i mirisa.Iako su najčešće cjenjene zbog cvjetova mnoge imaju uočljive listove,kao rebrastih kod funkija,sabljastih u perunika pa do gotovo prozirnih listova komorača.

FUNKIJE
Uzgajaju se ponajviše zbog krupnih zanimljivih listova.Brojne vrste imaju uočljive bijele ili ljubičaste cvjetove (kao hosta).
Lako ih je uzgojiti i duga su vijeka.
Uzgajaju se u polusjenovitom mjestu,uz vodene površine i u posudama.
Potrebno je pet godina da funkije potpuno odrastu i nakon toga ih godinama ne treba dirati. Bolje uspjevaju u zemlji koja je stalno vlažna.

Image and video hosting by TinyPic


PERUNIKE (IRIS)
Razmnožavaju se djeljenjem postranih lukovica ili rizoma (u jesen ili proljeće) ili iz sjemena u jesen.
Njihovi zanimljivi cvjetovi donose bogat spektar boja.Vrste mogu biti prikladne za razne prilike - od šumskog vrta i kamenjare, pa do područja uz vodene površine, močvarna tla,pa sve do mjesta u gredicama.

Image and video hosting by TinyPic


KOMORAČ (FOENICULUM)
Zelenolisni komorač je kuhinjski začin, dok se smeđolisni F.vulgare "Purpureum" više uzgaja u gredicama.Ova biljka naročito dobro dolazi do izražaja između hibridnih ruža čajevki.

Image and video hosting by TinyPic


Biljke traže redovito otkidanje ocvalih cvjetova, razrjeđivanje i održavanje urednog oblika

U idućem postu ću pisati o trajnicama koje se uzgajaju zbog cvjetova.Ima ih toliko puno,tako da ću pisati više o onima koje se najčešće uzgajaju.


Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 24.02.2008. u 20:25 sati.