Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Kineska Nova Godina, javljanje uživo, 3. dio. Festival Lampiona.

Kineska Nova Godina zapravo traje cijeli (lunarni) mjesec. Potrazio sam sto i kako oko toga. Ali, nemojte misliti da je jednostavno. Ni njima samim nije zapravo jasno kaj se dela i zakej, i svugdje se drugacije radi. Nisam nist pametniji, pa ostajem i dalje pri tome da vam prenesem ono kaj sam ja videl od toga, onak lopatologicki, a za vise si guglajte dok ne oguglate, evo ovdi festivali
Dakle, zavrsetak Nove Godine je "Lantern Festival". Preveo sam to kao Festival Lampiona. Oznacava kraj festi i povratak poslu. U starije vrijeme to je znacilo povratak poljskim poslovima, i nije slucajno da je Nova Godina u najhladnijem dijelu godine.

Taj dan ljudi pustaju velike papirnate balone, grijane odozdo plamenom-mora da je ne mali broj kuca i gradova izgorio zbog ovog.

llla

U dimu i prasku vatrometa i petardi, ide lampa gore
llant

Guzva je bas kineska, a prasak i tresak sveopci, o smecu da ni ne pricam, cistaci ce imati posla iducih dana, tone otpada od ovih vatrometa.
ltgr

Fontane u masi
lfont

Vatromet, praskanje-kod nas nije ni pola ovog.
lsvet

Na momente izgleda ko BBB bakljada
lbak

Ovaj dogadjaj, cini se, nema neku religioznu ulogu. Dogadjalo se u centru Hsinchu (ime je ekvivalent imena "Osijek", (bambusova) ograda oko grada-prvi kineski doseljenici su se tako morali ogradjivati od domorodaca, koji su polinezijske rase), oko starih, jedinih preostalih gradskih vrata, koja su zastitni znak grada:
lmen

Ali crkvica ceka svuda-kad smo isli natrag, uocio sam ovu "prelijepu" gradjevinu blizu centra, iduci kandidat u natjecaju ruznih crkava, malo "daje" na St.Sulpice, moju omiljenu u Parizu:
lcrk

Moja kamera ne bi ovo copila pa smo malo podsvijetlili da se b(l)oguugodna gradjevina pokaze u cijeloj krasoti
lcrk2

To me podsjetilo da vam ovu kandidatkinju, kojih 80km juznije od mog grada nisam pokazao, mislim da ce vam se svidjeti, neko je ocito prevec cital o Noinoj arci. Ili ceka Potop. Sad ce, svaki cas.
lcrkbr

Toliko o Novoj Godini. U svakom slucaju zanimljivo vrijeme za biti u kineskom svijetu. Ali samo ako zivite ovdje, ne preporucam za putovanja, svi su u pokretu. A to ovdje znaci nesto. U Lijepoj Njihovoj ponekad zaboravljamo blagodat rijetke naseljenosti. Njih ima u prosjeku 666 (zanimljiva brojka mi je ispala na kalkulatoru, hmmm) na km2, a nas je prosjecno 78 na km2. Ima neka razlika, istinita je, pomnozite svaku guzvetinu koja vas nervira u PM sa deset, a u praksi i sa 20 (jer vise od pola Tajvana je nenaseljeno, planine 4km visoke) pa dobijete feeling.


Post je objavljen 24.02.2008. u 13:25 sati.