Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ankhorus

Marketing

Mala epska priča o Postanku ( i još koječemu )

Postanak

U početku bijaše Sathyanarayana. U to vrijeme planet Zemlja je bio Martya – loka - «svijet smrti“ , sve je zaudralo na sumpor, smrti bez traga bilo kakovog oblika života .
Sathyanarayana bijaše Prapočelo -. On je Spoznaja, od njega je sve nastalo i prema njemu se sve razvija do danas do vječnosti.
On, kao u tjelovljenje Dobra, odlučio je stvoriti Univerzum te ga nazvao Vaikuntha. Prva bića koje je stvorio bili su bogovi. Prva je bila Prema – božica Ljubavi, nastala iz najljepše misli i riječi Sathyanarayanine, zatim sestre blizanke Dharma – božica Dobrote i Sathya – božica Iistine, rođene iz patnje. Posljednji je bio Shanti – bog Mira. U početku su jedino oni postojali, a pošto je Univezum zamišljen kao Idealan, stvorili su polubogove. Najmoćniji i najviši od njih bio je Indra, iz čijeg su daha potekli ostali – bili su to Varuna, gospodar Mora, Marut – bog Vjetra, Yamaraja – koji je zadužen za kažnjavanje Grešnih,onih koji su kršili zakon Dobra.

Vječnim, Duhovnim Svijetom iznad materijalnog svemira vladao je bog Vaiknutha.
Radi zakona savršenog sklada i ravnoteže nastali su i demoni od kojih su najveći bili Šiva–upravitelj materijalnim oblikom neznanja , te njegovi usputnici
Phobos – vladar Straha, Putana – Mržnja , i Prabhu – Laž.

Prema, uz Šivinu pomoć, odluči sagraditi vidljivi svijet koji ljudi opažaju pomoću svojih pet osjetila, te ga nazove Maya - jer je bogovima bio prividan i prolazan, a takvim ga je i stvorila da bi ostalim bođžanstvima olakšala kretanje kroza nj.
Napokon, stvorila je ljude i tada sišla na svijet zajedno s ostalim bogovima i polubogovima.
Statya – yuga je započela....



(nastavit će se.....jednom sretan)

p.s. iz nekog razloga post je nestao lud (da, dragi adimini!) pa morah ponovo objaviti..tako da znate zasto su nestali komentari headbang )
mah

Post je objavljen 23.02.2008. u 22:48 sati.