Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/redmoond

Marketing

Microsoft se otvara, a u Hrvatskoj zatvara vrata ODF-u

Svima su puna usta toga kako se Microsoft otvara, evanđelisti imaju novu mantru koja se zove interoperability, nove mogućnosti se otvaraju developerima, Ballmer govori o važnim koracima i značajnim koracima u dijeljenju informacija o Microsoft produktima i tehnologijama. Komentatori pričaju kako Microsoft oprašta open source developerima. Što? Mislim da mi nije jasno.

Microsoft will publish documentation over the next few months for the APIs used throughout its high-volume products. Microsoft will indicate which of these protocols are covered under patents and allow use of them for non-commercial applications, as well as allow cheap royalties on the patents for commercial applications.


Microsoft se otvara, ali otvara novi izvor prihoda. To nitko Microsoftu nema pravo zamjeriti, to su njihove tehnologije i produkti, ali predstavljati to kao blagodat za open source developere je u najmanju ruku bezobrazno. Ili Microsoft još uvijek ne zna što je to open source pa misli da je open source sve ono što je besplatno (non-commercial). Open source može itekako biti komercijalan. Što u tom slučaju?

Microsoft is providing a covenant not to sue open source developers for development or non-commercial distribution of implementations of these protocols.


Sve male programerske kuće koje rade aplikacije za svoje klijente mogu zaboraviti na korištenje svega toga jer to je komercijalna distribucija i implementacija. Štanga. Timeo Danaos et dona ferentes.

Izgleda da će korištenje svega toga biti besplatno samo za studente. Za njih je već Microsoft pripremio ponudu koja se ne može odbiti, besplatno korištenje njihovih razvojnih alata. Svaki red koda napisan na Microsoft platformi je mala pobjeda za Microsoft i mali poraz za njegove protivnike.

Ovo je i dalje rat. Samo vas Microsoft pokušava uvjeriti da nije.

Tako naš Ratko ima za sve lijepe riječi i uvjerava nas kako je ružno što se neki bore protiv OOXML-a kojeg svatko može koristiti Open XML kako mu već to nalaže njegov scenarij uporabe, bez potrebe za ikakvom kupnjom, odnosno plaćanjem bilo kakve aplikacije (uključno Microsoft Office) ili vlasničkih prava.

Limun nam otkriva prljavu igru oko prihvaćanja ODF-a u koju je uključen Microsoft i u koju je Ratko, kao glavni tehničar Microsofta, zacijelo više nego dobro upućen.

Microsoft svoj OOXML još nije standardizirao, ali očekuje da će dobiti ISO certifikat do kraja veljače. Zanimljivo je da na tržištu postoji međunarodno priznati ISO standard, Open Document Format (ODF), čiji je postupak priznavanja kao nacionalnog standarda u Hrvatskoj zakočio Microsoft ulaganjem primjedbe Hrvatskom zavodu za normizaciju (HZN). Naime, zadnjeg dana javne rasprave Microsoft je uložio prigovor i taj prigovor mora raspraviti Tehnički odbor HZN-a, kojeg je Microsoft član. Propisana procedura nalaže da Tehnički odbor, unatoč tome što je već predložio prihvaćanje te norme, mora ponovno raspraviti, što odgađa usvajanje ODF-a kao nacionalne norme, najvjerojatnije do - kraja veljače. Je li korporacija Microsoft igdje u svijetu, osim u Hrvatskoj, na sličan način zakočila nacionalnu normizaciju “konkurentnog” standarda? Odgovor na to pitanje iz hrvatske podružnice Microsofta nismo dobili, osim uvjeravanja kako Microsoft podržava sve otvorene standarde.


Prljavo igraju prljavo, zar ne Ratko? Zašto ste zakočili nacionalnu normizaciju "konkurentnog" standarda?

IZVORI:
Microsoft opening its standards for interoperability, forgives open source developers
Glavobolje u uredskom paketu Microsofta

Post je objavljen 22.02.2008. u 19:26 sati.