Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/simpa9ana

Marketing

The Beach boys

The Beach Boys su pop grupa osnovana u Hawthorne, Kalifornija 1961 čija je popularnost ostvarena i u 21. stoljeću. Originalana grupa sastojala se od pjevača-glazbenika-skladatelja Briana Wilsona, njegove braće Carla i Dennisa, njihovog rođaka Mikea Lovea i prijatelja Alana Jardinea. Mnoge promjene su se dogodile u glazbi, pa i u članovima grupe, ali vrhunac su bile bolesti Briana Wilsona, smrt Dennisa Wilsona 1983 i Carla Wilsona 1998 i pravne brobe s ostatkom grupe. The Beach Boys su nastavili svoju turneju s novim ali i starim članovima u 2005. Snimili su mnoge Top 40 hitove, albume best sellere i četiri US #1 singla, a primljeni su i u Rock and Roll Hall of Fame 1988.

Počeci
Grupa se sastojala od Briana Wilsona, njegove braće Carla i Dennisa, njihovog rođaka Mikea Lovea i školskog prijatelja Alana Jardinea, a osnovana je u Hawthorne, Kalifornija 1961. Prve inspiracje stizale su od oca braće Wilson, Murrya i vokalnih grupa kao The Four Freshmen. Na početku grupa se predstavljala kao The Pendletones, nakon što su Pendleton vunene majice bile popularne. Iako su surferski motivi bili jako zastupljeni u prvim pjesmama, jedini pravi surfer bio je Dennis. On je predložio braći da proslave njegov hobi i mjesto djelovanja, Južna Kalifornija.

Na početku Murry Wilson je bio njihov menedžer i vodio karijeru pjevanja sa Capitol Records. 1964. Brian Wilson otpustio je njegova oca nakon svađe u studiju. Nakon smrti Murrya Wilsona, Brian nije bio na pogrebu.

Njihove prve pjesme temeljile su se na život mladih u Kaliforniji (npr. ˝All Summer Long˝, ˝Fun, Fun, Fun˝), automobile (˝Little Deuce Coupe˝) i surfanje (˝Surfin' USA˝, ˝Surfin' Safri˝ itd.). Oni su postali najpoznatija američka pop grupa, ali i svjetska sve do 1964. kada su se pojavili The Beatles koji su im postali največi rivali.

Kao i The Beatles, The Beach Boys su razvili svoju glazbu u 60-ima, a ona se temeljila na proucentima kao Burt Bacharach i Phil Spector. Oni su producirali hit ˝California Girls˝ 1965. Takav uspjeh doživjeli su glazbenici poput The Beatles, The Rolling Stones, The Byrds i James Brown. No teret da stvore mit američke slobode ležao je ipk na Beach Boysima.




Moja preporuka njihove glazbe:
I get around





Post je objavljen 22.02.2008. u 17:58 sati.