Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sastanak s EU trojkom

Državni tajnik Mate Rabotega sudjelovati će danas na sastanku koji EU trojka organizira za ministre obrane zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji i europskih članica NATO-a (Hrvatska, Makedonija, Turska, Island i Norveška) u sklopu sastanka EU ministara obrane.

Neformalni sastanak EU ministara obrane održava se 21. i 22. veljače 2008. godine u Kongresnom centru Brdo pri Kranju, u Sloveniji.

EU ministri obrane razgovaraju o trenutnim EU operacijama koje se provode u okviru Europske sigurnosne i obrambene politike, s naglaskom na operaciju EUFOR Althea (BiH) i novopokrenutu operaciju u Čadu i Srednjoafričkoj Republici (EUFOR TCHAD/CAR), napretku u razvoju vojnih sposobnosti EU i budućim koracima u cilju postizanja ciljeva postavljenih u "Headline Goal 2010", radu Europske obrambene agencije te strateškim partnerstvima EU sa UN-om, NATO-om i Afričkom unijom.

Na sastanku 27 EU ministara obrane sudjeluju i predstavnici glavnog tajništva vijeća ministara EU, vojnog osoblja EU (EUMS) te UN-a i NATO-a.

Danas će na sastanku ministara obrane Europske unije, EU trojka (ministri obrane Slovenije i Francuske te predstavnik tajništva vijeća ministara EU i Europske komisije) informirati ministre obrane zemalja kandidata i europskih članica NATO-a koje nisu članice Unije (Hrvatska, Makedonija, Turska, Norveška i Island) o raspravi, zaključcima i preporukama sa sastanka EU ministara obrane.

Ova vrsta sastanka uobičajeni je format za upoznavanje partnerskih zemalja, a Hrvatska na ovim sastancima sudjeluje od studenog 2004. godine.

Post je objavljen 22.02.2008. u 11:15 sati.