Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Delegacija SAD-a pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a u posjetila Hrvatsku

Predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader primili su jučer izaslanstvo Predstavničkog doma američkog Kongresa, predvođenog zastupnikom Johnom Tannerom, voditeljem izaslanstva SAD-a pri NATO-u.

"Hrvatska s radošću očekuje pozivnicu za Sjeverno-atlantski savez, s kojim dijeli zajedničke vrijednosti", rekao je predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader u Banskim dvorima nakon sastanka s izaslanstvom.

U američkom izaslanstvu bilo je šest zastupnika, republikanaca i demokrata. Sanader je poručio i kako je hrvatsko partnerstvo sa SAD-om "neupitno", temelj je "i naše sigurnosti" te da to govori u ime cjelokupne hrvatske političke scene.

"Sjedinjene Države razumiju, svjesne su i zahvalne su Hrvatskoj na vodstvu koje je ona osigurala u ovom problematičnom dijelu svijeta", izjavio je zastupnik John Tanner, voditelj američkog izaslanstva.

Upitan hoće li kosovsko proglašenje neovisnosti ubrzati ili usporiti ulazak pojedinih zemlja u NATO, Tanner je kazao da se u NATO-u odlučuje konsenzusom te da su sve zemlje koje ispune uvjete dobrodošle u Savez.

Na sastanku s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem "izaslanstvo je izrazilo zahvalnost Hrvatskoj na njezinoj ulozi i vodstvu u ovoj regiji, odajući priznanje na obavljenim reformama i ostvarenom napretku na velikom broju područja kada je riječ o proširenju NATO saveza", priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Članstvo Hrvatske u ovom savezu značit će stabilnost za regiju ali i šire, naglasili su u izaslanstvu, a zahvalili su i na hrvatskom sudjelovanju u mirovnim misijama.

Zemlje članice NATO-a dijele jednake demokratske vrijednosti, no suočavaju se i s istim problemima, primjerice korupcijom, a ključ njezina rješavanja je transparentnost i prevencija. Predsjednik Mesić iznio je svoje poglede na stanje u regiji, naglašavajući kako je naš strateški cilj ulazak u EU i NATO te dodajući kako je važno da i druge zemlje ove regije slijede taj put, jer je to jamac stabilnosti i napretka regije, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Post je objavljen 22.02.2008. u 11:14 sati.