Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdpsibenik

Marketing

Konferencija za tisak 21.veljače 2008.

Sva tri slučaja imaju naznake koji kod mene bude sumnju da pojedinci iz policije koriste ovlaštenja u svrhu političkih obračuna. Jasno, drugačije je djelo i drugačije pobude. Zašto kažem tri slučaja. Prvi slučaj je direktno političko proganjanje Damira Horvatovića, drugi slučaj je lov na vlasnika bloga Šibenska konoba koji je očigledno nažuljao trenutačno vladajuću opciju. Treći slučaj jest privatni poduzetnik na kojem se jasno vidi sva neučinkovitost našeg sustava.

Najnovija događanja u Šibeniku potvrđuju da vuk dlaku mijenja, ali čud nikada. Naime, način na koji se vlast obračunava s pojedinim ljudima u ovom gradu, s ljudima koji su članovi SDP-a kao u slučaju Damira Horvatovića ili ljudima koji se usude napisati tekstove s kojima se vlast ne slaže ili ljudima koji su pretjerano ambiciozni mimo volje lokalnih vođa podsjeća na neka prošla vremena za koja sam mislio da su davno iza nas.

Sva tri slučaja imaju naznake koji kod mene bude sumnju da pojedinci iz policije koriste ovlaštenja u svrhu političkih obračuna. Jasno, drugačije je djelo i drugačije pobude. Zašto kažem tri slučaja. Prvi slučaj je direktno političko proganjanje Damira Horvatovića, drugi slučaj je lov na vlasnika bloga Šibenska konoba koji je očigledno nažuljao trenutačno vladajuću opciju. Treći slučaj jest privatni poduzetnik na kojem se jasno vidi sva neučinkovitost našeg sustava. Što se tiče Damira Horvatovića postoji samo jedna istina: Damir je član SDP-a, Damir je čovjek koji je pred magisterijem, dakle visoko stručan, otac troje malodobne djece. Damir je čovjek koji je 2004. smijenjen s mjesta načelnika Pomorske policije zbog simpatiziranja i naklonosti SDP-u bez obrazloženja u najgoroj maniri revanšizma. I ova sadašnja događanja potvrđuju moju sumnju da se radi o političkom progonu i revanšizmu koji ima za svrhu odstraniti Damira Horvatovića iz policije. Kažem, sve je počelo 2004, a ovo sad je veliko finale. S druge strane GO SDP Šibenik ima svoj vlastiti blog koji se naziva Službeni blog GO SDP Šibenik, na kojem istupamo pod svojim imenima i prezimenima i taj blog nema nikakve veze s blogom Šibenska konoba. Na tom blogu je istupao i Damir Horvatović pod punim imenom i prezimenom, bez ikakvih tajni i ograda.

Sasvim drugi aspekt je način na koji je kao utvrđeno da je Damir vlasnik bloga. Ono što je signifikantno i zabrinjavajuće u slučaju Damira Horvatovića jest način na koji se policija uputila u nazovimo je“ istragu“. Po riječima načelnika PU oni Damira prate već pet mjeseci, a anonimna predstavka je datirana na 21.studenog 2007. Postavljam javno pitanje na temelju kojeg zakona se jedan zaposlenik PU prati 5-6 mjeseci? Na temelju čega se od NoveTV traži ispis IP adresa i pazite pitanje: da se detektira tko je vlasnik bloga Šibenska konoba? Zašto to pitanje nije sastavljeno na način: Molim Vas da se očitujete da li je Damir Horvatović vlasnik bloga na Blogu.hr i ako jest kojega?. I pitanje koje mi se nameće samo od sebe: Istražuju li tako pojednici iz policije živote svih naših građana kao što istražuju Damira Horvatovića i Šibenskog konobara. Dobiju anonimnu predstavku za kazneno djelo koje se ne goni po službenoj dužnosti, pa otvore „svoju“ istragu, bez utemeljenja na zakonu krenu istraživati. Pritom se ponašaju kao da je u pitanju kazneno djelo koje se goni po sužbenoj dužnosti, a znamo da povreda časti i ugleda to nije. Što s podacima koji se prikupljaju u takvim istragama, za što se koriste i kome dostavljaju? Zar u pitanju koje je upućeno na Novu TV nije sadržano prekoračenje ovlasti. Ni u jednom dijelu dopisa „identifikacija-traži se“ PU se ne poziva na nikakav zakon, već na telefonski razgovor, a pritom ne navodeći zbog kojeg se kaznenog djela traži takav podatak, čime je Nova TV, narvjerojatnije, dovedena u zabludu. Policija, dakle, provodi svoju nekakvu nazovimo je „istragu“ protiv Damira Horvatovića, a slučajno se kao Šibenski konobar identificira netko drugi. Pitam se što je s privatnošću tog čovjeka koji doista jest Šibenski konobar i za što je protiv njega pokrenuta istraga? Jedina kaznena prijava, po mojim informacijama, jest ona za povredu ugleda i časti, a to svakako ne bi bio temelj za ovakvu istragu. Naime, to je kazneno djelo koje se goni po privatnoj tužbi i za koja policija, upravo prema Zakonu o policiji, nema ovlasti vršiti istragu, tj. nema ovlasti za pronalaženje eventualnog počinitelja kaznenih djela uvrede i klevete.

Damir je u ovoj priči kolateralna žrtva, čovjek koji bez obzira na sva odlikovanja u Domovinskom ratu, a ima i orden za junačko djelo, bez obzira na svoj profesionalni i dosljedan rad u policiji ima problem i njegov jedini problem je članstvo u SDP-u. To je jedini i pravi razlog progona Damira Horvatovića.

Prava meta i pravi cilj jest Šibenski konobar, on i njegova mreža informatora koji su se usudili pisati o liku i djelu naših vlastodržaca. Slijedom situacije, sad tek zaista vjerujem da su stvari iznesene na blogu dobrim djelom istinite. Jer da nisu tko bi se toliko trudio identificirati vlasnika bloga?. U slučaju Damira HORVATOVIĆA i u slučaju Šibenskog konobara, koji je sad usko vezan s Damirovim slučajem, postupano je mimo hrvatskih zakona. Tko je odobrio da se koriste novci proračunskih obveznika u istrazi kojom su prekršeni hrvatski zakoni i za čiji račun je provedena, pitanje je za resornog ministra. Tko je odobrio da se jednom zaposleniku PU Šibensko kninske krše zakonska prava također je pitanje za resornog ministra. I nadam se da u ovom slučaju neće osnovati komisiju kao što su osnovali komisiju za praćenje cijena, već da će postupiti sukladno hrvatskim zakonima. A očito je da je došlo do prekoračenja ovlasti, ali od strane onih pojedinaca iz policije koji su tu famoznu „istragu“ shvatili prerevno. Što se tiče poznatog šibenskog poduzetnika prvo jedna ograda: ako postoji kaznena prijava i provedena je istraga koja dokazuje opravdanost sumnje mjesto mu je pred sudom gdje će se tek dokazivati njegova krivnja. Ali imam također i nekoliko pitanja: Što je policija radila od 2002.godine kad je navodno podnesena anonimna kaznena prijava pa do prije neki dan. I zar doista Porezna uprava tako loše funkcionira da joj treba 5 godina da dostavi podatke? Da li je poduzetnik štićen sve ove godine iz političkih razloga, pa je sad odlučeno da ga treba procesuirati iz istih takvih razloga. Ja ne vidim dobrog odgovora na ta pitanja. Svaki odgovor je jednako loš i jednako neuvjerljivo zvuči. Interesantano je da je u jednoj tiskovini čak izišao i naslov -Pad „državnog tajnika“-, što je vrlo znakovito. Indikativno je što je protiv privatnog poduzetnika policijska krim-obrada dovršena u trenutku vrlo izglednom da postane državni tajnik i da ga se na taj načni eliminira iz kruga kandidata.

Zbog svega navedenog javlja se sumnja da se pojedinci iz policije koriste ovlaštenjima u svrhu političkih obračuna.

Post je objavljen 22.02.2008. u 10:50 sati.