Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Šarlota od rolade i višanja

Image and video hosting by TinyPic


Rolada
5 jaja
6 žlica šećera
5 žlica brašna
pola praška za pecivo
+
sok od pola limuna
100 ml vode
3-4 žlice pekmeza od višanja

Krema
2 praška za puding od vanilije
600 ml soka od višanja (iz tetrapaka)
6 žlica šećera
1 staklenka kompota od višanja
200 ml biljnog šlaga
1 paketić prozirne želatine


Za roladu, odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ga umiješajte u smjesu od žumanjaka.
Od posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg i lagano ga umiješajte u gornju smjesu.

Lim od pećnice obložite papirom za pečenje (papir namastite i pobrašnite).
Smjesu ravnomjerno rasporedite po papiru i zagladite.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 15ak minuta.

Pečeni biskvit istresite na vlažnu kuhinjsku krpu posipanu kristal šećerom. Vrući biskvit poškropite vodom pomiješanom s limunovim sokom i narolajte ga.
Ostavite tako narolani biskvit da se ohladi.

Ohlađeni biskvit premažite pekmezom i ponovo čvrsto narolajte u roladu.

U 100 ml soka razmutite prašak za puding i šećer.
500 ml soka zakuhajte i u njemu skuhajte puding.

Ostavite puding da se ohladi.

Izmiksajte biljni šlag.

Višnje iz kompota stavite u cjedilo i ocijedite. Ostavite 2-3 žlice višanja za ukras.

Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.

U mlačni puding umiksajte izmiksani šlag.

Želatinu rastopite lagano ju zagrijavajući pa i nju umiksajte u smjesu od pudinga.

Ako krema nije dosta slatka dodajte šećer u prahu i dobro izmiksajte.

U kremu kuhačom umiješajte ocijeđene višnje.


Roladu narežite na tanke šnite (1 cm).

Zdjelu kupolastog oblika (okruglog dna) zapremnine 2-2,5 l po dnu i unutarnjim stranicama lagano namažite biljnim uljem.

Po dnu i po stranicama zdjele složite šnite rolade.

Po šnitama rasporedite malo kreme i žlicom rasporedite kremu u «rupe» između šnita rolade.
Dodajte i ostatak kreme pa odozgo zagladite i složite preostale šnite rolade. Lagano utisnite, da bude ravno (da torta ravno stoji kad se istrese iz kalupa).

Stavite u hladnjak na 3-4 sata.


Kad se krema stvrdnula tankom oštricom noža prođite između ruba zdjele i torte (oko 1-2 cm duboko).
Na zdjelu stavite tanjur i okrenite sve zajedno da zdjela bude na tanjuru i lagano protresite da torta iz zdjele sklizne na tanjur.

Zbog ulja to nije problem.
(Ukoliko se dogodi da se torta ne da istresti iz zdjele, uronite zdjelu u vruću vodu (nemojte zalijati tortu). Nakon 1 min istresite tortu iz kalupa na opisani način.)

Tortu ukrasite sačuvanim višnjama.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

*Recept se temelji na receptu Biskvitna šarlota s jagodama iz kuharice: Zdravka Chytil-Đurić, Voćni kolači, voćne torte i slastice, Zagreb, Gospodarski list, 2000.


Post je objavljen 20.02.2008. u 17:47 sati.