Tijesto
750 g brašna
500 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
2 praška za pecivo
10 žlica ulja
prstohvat soli
mlijeko/vrhnje
Premaz
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, po potrebi dodati malo mlijeka ili vrhnja da dobijete glatko tijesto.
Oblikovati valjak dužine oko 35 cm i širine 10ak cm (za vrijeme pečenja kruh će se raširiti).
Lim obložiti papirom za pečenje i na sredinu lima staviti valjak od tijesta.
Premazati žumanjkom umućenim s mlijekom.
Peći 1 sat na 180 stupnjeva. Ako nakon 30-40 min kruh potamni prekriti ga aluminijskom folijom. Pečeni kruh ostaviti da se ohladi pa ga rezati na šnite.
Ako stavite samo prstohvat soli dobit ćete neutralnu verziju koju možete poslužiti npr. i uz slatke i uz slane namaze.
Ja uvijek radim slanu/ljutu verziju, dodam oko 1 čajnu žlicu soli i malo čilija.
U originalnom receptu to je zamišljeno kao nekakav slatki kruh pa se uz navedene sastojke u smjesu stavljaju i 2 vanilin šećera i 10 žlica šećera (nisam to nikad probala).
*Recept je sa stranice
http://www.essenmitfreude.info/board/viewtopic.php?t=3365
Post je objavljen 20.02.2008. u 16:42 sati.