Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuzma

Marketing

Kuba ide dalje bez Fidela Castra



Odlazi jedan od posljednjih socijalističkih državnika - Fidel Castro se nakon gotovo pola stoljeća povlači s dužnosti predsjednika.
Castro ne odlazi zato što je možda uvidio da je došlo vrijeme za nove ljude, zato što misli da bi Kubi dobro došla promjena na kormilu države - ne, Fidel Castro se povlači zbog zdravstvenih razloga. Već je 18 mjeseci teško bolestan i tek je bolest zaustavila vječnog revolucionara te ga natjerala da državničke poslove prepusti svom mlađem bratu Raulu. Fidel Castro se borio i bunio od malih nogu: prvo protiv svog oca, vlasnika plantaža, koji je izrabljivao svoje radnike. Zatim protiv diktatora Batiste koji je izrabljivao cijelu zemlju. I konačno, desetljećima, protiv SAD-a i CIA-e koja ga je u više navrata htjela ukloniti i srušiti komunistički režim na Kubi.



Za Castrovog mandata u Bijeloj kući se izmijenilo deset različitih predsjednika - na kraju je ostao državnik s najduljim predsjedničkim stažem na svijetu. Sjedinjene Države i nakon svih godina ostaju njegov najljući neprijatelj koji mu se počeo zamjerati davne 1961. napadom u Zaljevu svinja i embargom koji je Kennedy uveo godinu dana kasnije. Za sve ih je krivio: za gospodarske probleme Kube, za nestašicu struje, za derutne gradove, za siromaštvo u zemlji. Tko se usudio to dovesti u pitanje, morao je računati s velikim zatvorskim kaznama. One koji misle drukčije, Fidel maximo nikada nije trpio. Imao je apsolutnu moć koju je iskoristio da bi svom narodu osigurao osnovnu zdravstvenu skrb, obrazovanje i dovoljno namirnica da ne gladuju, ali im podario i diktaturu, totalitarni režim, jednoumlje i - svu silu parola!


Post je objavljen 20.02.2008. u 11:07 sati.