Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

ALBANSKA PROSLAVA KOSOVSKE NEOVISNOSTI U HRVATSKOJ TRAJALA JE DO ZORE !!!

Priredili: hrvatskaTheo Ljubić & Ivan Brodićhrvatska

SKUPŠTINA Kosova održana u Prištini, usvojila je 17. veljače ove godine u 15.39 sati Deklaraciju o neovisnosti kojom se Kosovo odvaja od Srbije. Za Deklaraciju o proglašenju neovisnosti Kosova izjasnilo se aklamacijom 109 albanskih zastupnika. Zastupnici kosovskih Srba, njih jedanaest nisu nazočili sjednici u Prištini.
- Od ovog trenutka Kosovo je neovisna i suverena država - izjavio je premijer Hashi Thaci nakon usvajanja Deklaracije u kojoj stoji da će neovisno Kosovo biti posvećeno miru i stabilnosti. Deklaracija koju je usvojio kosovski Parlament sadrži tri glavna dijela - dio koji se odnosi na proglašenje neovisnosti, obvezu ostvarivanja plana Marttija Ahtisaarija i poziv Misiji EU da dođe, te NATO Savezu da ostane na Kosovu.

PAVARESIA - NEZAVISNOST

"Kosovo je demokratsko, svjetovno i multietničko društvo, koje će prihvatiti civilnu i vojnu međunarodnu nazočnost", stoji u tekstu Deklaracije. Deklaracija polazi od plana posebnog izaslanika UN-a za Kosovo, Finca Marttija Ahtisaarija, o neovisnosti pod međunarodnim nadzorom, koju bi osiguravala i nadzirala misija Europske Unije. Riječ je o planu koji su prihvatile zapadne države, no u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala ga je Rusija koja se protivi neovisnosti Kosova. Civilnu nazočnost međunarodne zajednice osigurala bi Europska Unija, a vojnu KFOR, međunarodne snage kojima zapovijeda NATO i koje su na Kosovu od 1999. godine, a ondje će ostati i dalje.
U Deklaraciji se također ističe i spremnost kosovske strane za razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, uključujući i Srbiju. Kosovski je parlament prihvatio prijedlog nove kosovske zastave i grba. Na nebesko plavoj podlozi ucrtana je žutom bojom karta Kosova, a iznad nje šest zvjezdica koje neizostavno podsjećaju na zvijezde iz službene zastave EU-a.
Proslava neovisnosti Kosova u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, organizirana je na dva mijesta, s tim da je centralna proslava održana na zagrebačkom Velesajmu i to u organizaciji Albanskog kulturnog društva u Republici Hrvatskoj "Shkendia" kojeg vodi gospodin Vedat Zogejani. Gospodarstvenik iz Švicarske, Albert Lasku, vlasnik tvrtke Lasku d.o.o. iz Zagreba, koji ima namjeru organizirati prvu nogometnu utakmicu između reprezentacije Republike Kosovo i reprezentacije Republike Hrvatske, te zagrebački gospodarstvenik Adnan Vuniqi, vlasnik tvrtke Vuniqi-AGT. d.o.o. centralni su organizatori proslave kosovske neovisnosti u zagrebačkom hotelu Holiday Inn na kojoj su se okupili mnogi Albanci koji žive i rade u Zagrebu i u dijaspori.
- S neovisnošću Kosova prestaju svi politički problemi na Balkanu. U Kosovu je sve počelo, a i u Kosovu se sve završava, bio je eksplicitan Albert Lasku u svom obraćanju nazočnim uzvanicima u hotelu Holiday Inn.
Uz glazbu kosovskih i hrvatskih narodnih skladbi, te ples i bogatu trpezu različitih delicija i prvoklasnih kosovskih vina napravljenih specijalno za ovu priliku, proslava u Holiday Innu bila je zapažena i po još jednom događaju - dolasku HSP-ova političara Pere Kovačevića koji je došao deklarativno i javno podržati kosovsku neovisnost kao jedini hrvatski političar toga dana. Naravno, proslavu u Holiday Innu uveličali su i zagrebački poduzetnik Leon Martini, direktor priznate tvrtke Martini-Tisak d.o.o., te predsjednik Unija zajednica Albanaca u Republici Hrvatskoj, krovne udruge koja okuplja preko 30.000 Albanaca u Republici Hrvatskoj, nezaobilazni Ton Marku, koji je, dakako, nazočio i nastavku proslave u restauraciji Globus na zagrebačkom Velesajmu, te mnogi drugi uglednici, ali i novinari, među kojima je zapažen bio i televizijski nam "kolega" Petar Vlahov. Proslavom kosovske neovisnosti u hotelu Holiday Inn dominirali su zastave EU-a, SAD-a, zastava Albanije i Republike Hrvatske, ali i ogromna crvena torta s crnim albanskim dvoglavim orlom, torta koja je zaista tako dobro i lagano "sjela" nakon ukusno pripremljenih mesnih i drugih delicija koje je nazočnim gostima serviralo izuzetno profesionalno i uslužno osoblje hotela.
Više od tisuću Albanaca okupilo se je te povijesne noći 17. veljače na zagrebačkom Velesajmu, a njima su se uskoro pridružili i svi uzvanici koji su nazočili proslavi u Holiday Innu, uključujući i organizatore, Alberta Laskua i Adnana Vuniqia.
Dvorane restauracije Globus bile su pravo poprište veselja. Slavlje je počelo intoniranjem, najprije hrvatske, a potom i albanske himne. I ovom prilikom se nazočnima obratio gospodin Ton Marku, predsjednik Unije zajednica Albanaca Hrvatske. Gospodin Marku je na albanskom jeziku pozdravio ugledne goste albanske zajednice te održao i prigodan govor, u kojemu je još jednom zahvalio predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, te hrvatskom premijeru dr. Ivi Sanaderu na podršci koju je Hrvatska dala narodu Kosova.
"Osobno držim da će Republika Hrvatska, nakon što nas priznaju Ujedinjeno Kraljevstvo, Savezna Republika Njemačka, Republika Francuska i Sjedinjene Američke Države, biti prva država u regiji koja će priznati Kosovo, pošto su Albanci dali veliki doprinos suverenosti Republike Hrvatske. Albanci u Hrvatskoj su s velikim veseljem i radošću primili proglašavanje Deklaracije o neovisnosti. Ovaj dan čekali smo stotinu godina. Iskreno, nakon što se Rusija i neke zemlje nisu složile s kosovskom neovisnošću, nismo vjerovali da će taj dan doći tako brzo. Bez Amerikanaca ne bi bilo neovisnosti Kosova. Na Kosovu je započeo rat i na Kosovu je rat završio!" - zaključio je Ton Marku.
- Dan prije proglašenja kosovske neovisnosti, premijer Hashim Tachi je uputio poruku svim albanskim gospodarstvenicima u EU i svijetu da prenesu poruku kosovske Vlade kako su Republika Hrvatska i njeni organi vlasti također izuzetno zaslužni za neovisnost Kosova, rekao nam je švicarski gospodarstvenik Albert Lasku.
Među mnogim uzvanicima te večeri, zamjetni su bili također i Violeta Siroka, te Marijeta Hajdari Ereš, predsjednica udruge albanskih žena u Zagrebu - "Drita", gospodin Riza Hoxha, kao i mnogi pripadnici druge i treće generacije Albanaca u Hrvatskoj: Emanuel Lasku, Besim Aliti, Adelina Kasolli i drugi.
Slavlju su pridonijeli i nekoliko časnih sestara Katoličke crkve u Hrvatskoj, koje su, samo za ovu priliku, uz standardne crkvene odore na sebi oko vrata imale i crvene marame s dvoglavim crnim orlom, te time jasno dali do znanja kako i mnogi dijelovi Katoličke crkve u Hrvata zdušno podržavaju neovisnost Kosova. Atmosferu proslave do u cik zore održavali su glazbenici koji su tradicionalnim albanskim i kosovskim nošnjama, te tradicionalnom albanskom glazbom doslovce cijeli Globus dizali na noge, a plesovi i pijesme prekidani su gromoglasnim aplaudiranjem i uzvicima "Pavaresia!" - što na albanskom jeziku znači - neovisnost.


Post je objavljen 20.02.2008. u 10:18 sati.