Svi sastojci trebaju biti sobne temperature/mlaki.
Tijesto
20 g svježeg kvasca (ili 1 i pol paketić suhog; tj. ukupno 10 g)
1 čajna žlica šećera
1-2 čajne žlice soli
1 dl mlake vode
1 čaša kiselog mlijeka
3 jaja
2 žumanjka
700 g glatkog brašna
+
za premazivanje
250 g mekanog margarina
Dodaci
1 bjelanjak za premazivanje
Od navedenih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da naraste (postupite, kako i inače kad radite dizana tijesta).
Ovisno o tome želite li slanu, slatku ili "neutralnu" varijantu možete prilagoditi omjer soli i šećera.
Margarin izmiksajte ili dobro promiješajte da se može razmazivati.
Dignuto tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova i svaki premijesite.
Ztaim, svaki komad razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Tijekom valjanja pričekajte da se tijesto malo odmori - lakše ćete ga razvaljati.
7 krugova premažite jednakom količinom margarina i posložite ih jedan na drugi, poklopite preostalim krugom (on se ne premazuje margarinom).
Naslagano tijesto malo stanjite valjkom.
Tako dobivenu «hrpu» oštrim nožem razrežite na 8 jednakih trokuta («šnita»); pazite da nožem uvijek prerežete skroz do dna da se krajevi tijesta ne "cufaju" i ne vuku/lijepe.
Svaki trokut narolajte (počevši od strane nasuprot špičastom vrhu).
Dobivene trokute na sredini, okomito, prerežite na pola pomoću oštrog noža.
Posudu (zapremnine oko 7 l) namastite ili obložite papirom za pečenje pa polegnite narezane komade tijesta, u krug, jedan do drugog (širi kraj uz stijenku posude i ostale komade u sredinu, ili kako hoćete...).
Tijesto pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko sat i pol do dva sata - da se digne.
Prije pečenja sve premažite razmućenim bjelanjkom, pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 45 min.
(Pogaču je najbolje peči u pećnici na drugoj prečki (razini) odozdo, ili eventualno na trećoj (srednjoj) prečki - tj. nije dobro da je pogača preblizu gornjem grijaču jer će odozgo brzo potamniti.)
Nakon, otprilike, 25 min. provjerite jeli tijesto previše potamnjelo odozgo, ako jest, pokrijte ga aluminijskom folijom i nastavite peći.
Pečenu pogaču ostavite da se ohladi.
*Recept je iz kuharice: “Naša najljepša: Peciva".
Post je objavljen 20.02.2008. u 09:41 sati.