Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Masna pogača

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Svi sastojci trebaju biti sobne temperature/mlaki.

Tijesto
20 g svježeg kvasca (ili 1 i pol paketić suhog; tj. ukupno 10 g)
1 čajna žlica šećera
1-2 čajne žlice soli
1 dl mlake vode
1 čaša kiselog mlijeka
3 jaja
2 žumanjka
700 g glatkog brašna
+
za premazivanje
250 g mekanog margarina

Dodaci
1 bjelanjak za premazivanje


Od navedenih sastojaka zamijesite dizano tijesto i ostavite ga na toplom da naraste (postupite, kako i inače kad radite dizana tijesta).
Ovisno o tome želite li slanu, slatku ili "neutralnu" varijantu možete prilagoditi omjer soli i šećera.

Margarin izmiksajte ili dobro promiješajte da se može razmazivati.


Dignuto tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova i svaki premijesite.
Ztaim, svaki komad razvaljajte u tanki krug (debljine oko 5 mm). Tijekom valjanja pričekajte da se tijesto malo odmori - lakše ćete ga razvaljati.

7 krugova premažite jednakom količinom margarina i posložite ih jedan na drugi, poklopite preostalim krugom (on se ne premazuje margarinom).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Naslagano tijesto malo stanjite valjkom.

Image and video hosting by TinyPic


Tako dobivenu «hrpu» oštrim nožem razrežite na 8 jednakih trokuta («šnita»); pazite da nožem uvijek prerežete skroz do dna da se krajevi tijesta ne "cufaju" i ne vuku/lijepe.

Image and video hosting by TinyPic


Svaki trokut narolajte (počevši od strane nasuprot špičastom vrhu).

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Dobivene trokute na sredini, okomito, prerežite na pola pomoću oštrog noža.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Posudu (zapremnine oko 7 l) namastite ili obložite papirom za pečenje pa polegnite narezane komade tijesta, u krug, jedan do drugog (širi kraj uz stijenku posude i ostale komade u sredinu, ili kako hoćete...).
Tijesto pokrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko sat i pol do dva sata - da se digne.

Image and video hosting by TinyPic


Prije pečenja sve premažite razmućenim bjelanjkom, pa stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 45 min.
(Pogaču je najbolje peči u pećnici na drugoj prečki (razini) odozdo, ili eventualno na trećoj (srednjoj) prečki - tj. nije dobro da je pogača preblizu gornjem grijaču jer će odozgo brzo potamniti.)

Image and video hosting by TinyPic


Nakon, otprilike, 25 min. provjerite jeli tijesto previše potamnjelo odozgo, ako jest, pokrijte ga aluminijskom folijom i nastavite peći.

Pečenu pogaču ostavite da se ohladi.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic



*Recept je iz kuharice: “Naša najljepša: Peciva".




Post je objavljen 20.02.2008. u 09:41 sati.