Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broco

Marketing

Obilježena 73. godina stradanja brodskih seljaka

Sjećanje na Sibinjske žrtve

Obilježena 73. obljetnica ubojstva osmorice seljaka u Sibinju 1935. godine

SLAVONSKI BROD, SIBINJ – Polaganjem vijenaca mjesnih, županijskih i stranačkih izaslanstva u Sibinju je obilježena 73. obljetnica pogibije seljaka sibinjskog kraja te Dan općine. Tada, 19. veljače 1935. jugoslavenski žandari ubili su u Sibinju osam seljaka iz obližnjih odvoračkih sela i Donjih Andrijevaca u događajima poznatijim u povijesti kao "Buna seljaka brodskog Posavlja."
Živote su izgubili: Petar Topalović, Ivo Janković, Mato Pejić, Ivo Katalinić, Đuro Štimac, Stipo Gunčević i Antun Ercegović - svi iz odvoračkih sela te Ante Perković iz Gornjih Andrijevaca. To je bilo uvod u još jedno krvoproliće na ovim prostorima. Samo dan kasnije, 20. veljače 1935. na slavonskobrodskom Gradskom groblju ubijeno je šest seljaka iz Ruščice i Gornje Vrbe koji su, kao i sibinjski seljaci, prosvjedovali protiv velikosrpskog terora na ovim hrvatskim, prostorima. Tada su na slavonskobrodskom Gradskom groblju ubijeni: Mirko Milec, Ivan Martić i Stipo Mirković ( svi iz Ruščice), te Tomo Vargić, Ivan Borevković i Franjo Borevković (iz Gornje Vrbe). U znak sjećanja na žrtvu vrbskih i ruščičkih seljaka danas (utorak) će na slavonskobrodskom Gradskom groblju biti položeni vijenci, dok će Sveta misa biti služena u crkvi Sv. Nikole u Gornjoj Vrbi.
Inače, tragičnim događajima od prije 73 godine, kada je smrtno stradalo 14 seljaka, prethodilo je uhićenje nekoliko seljaka iz Glogovice i Slatnika koji su uhićeni zbog skidanja ploča s ćiriličnim napisima te proslavom Papinog dana 17. veljače. Tada je župnik Praskić završio svoj govor sa "Živjela Hrvatska" što je okupljeno mnoštvo burno pozdravilo, a vlasti su uhitile 10 seljaka. Drugog dana započelo je okupljanje seljaka koji su krenuli za Slav. Brod kako bi prosvjedovali, ali ih je u Sibinju dočekala žandarmerija, brutalno ubila osam seljaka i više desetaka uhitila. Ista drama ponovila se dan kasnije, 20. veljače kada je na brodskom mostu zaustavljena skupina seljaka iz Vrbe i Ruščice. Tom prilikom je na Gradskom groblju ubijeno šest seljaka dok ih je više ranjeno, uhićeno i osuđeno na višegodišnje kazne zbog pokušaja rušenja režima srpske dinastije Karađorđevića.Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 19.02.2008. u 22:35 sati.