Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

RH, Albanija i Makedonija ispunile kriterije za NATO

Hrvatska, Albanija i Makedonija ispunile su sve kriterije i zaslužuju poziv za članstvo u NATO, zajednička je ocjena visokih predstavnika NATO saveza na Konferenciji predsjednika parlamentarnih odbora vanjskih poslova i obrane Saveza, zemalja Jadranske povelje i Partnerstva za mir, koja je održana u ponedjeljak i utorak u Skoplju.

Prema Bobu Simmonsu, zamjeniku pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za suradnju i partnerstvo, nijednoj od ovih državi ne smije biti uskraćen ulazak u Savez.

"NATO mora otvoriti vrata za Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju, jer su ispunile sve kriterije, a ime Makedonije je bilateralno pitanje s Grčkom", rekao je on.

Američko stajalište iskazao je Jan Brzezinski, bivši zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD. "Zemlje Jadranske povelje imaju veće operativno iskustvo s NATO-om nego što su imale snage Poljske, Mađarske i Češke kada su primljene u Savez i zato Hrvatska, Albanija i Makedonija trebaju dobiti poziv u Bukureštu", naglasio je on.

Članice NATO-a zastupali su veleposlanici u Makedoniji, a Hrvatsku su predstavljali Mario Zubović, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora, zastupnik Krešimir Ćosić i veleposlanik Ivo Kujundžić.

O spremnosti Hrvatske za NATO govorio je zastupnik Ćosić, koji se posebno osvrnuo na sudjelovanje hrvatske vojske u međunarodnim mirovnim misijama poput one u Afganistanu.

Ocjenjujući rad skupa Zubak je naglasio da Hrvatska može biti vrlo zadovoljna učincima Konferencije.

"Svi su se složili da Hrvatska, Makedonija i Albanija trebaju dobiti poziv za članstvo u NATO-u, jer su uglavnom ispunile kriterije koji se traže, a posebno što bi proširenje NATO-a u ovoj regiji jamčilo sigurnost ovom dijelu Europe. Mi u Hrvatskoj time možemo biti vrlo zadovoljni", izjavio je Zubović.

On je također izvijestio da je na konferenciji dogovoreno na koji način trebaju do Bukurešta djelovati vanjsko politički odbori i odbori za nacionalnu sigurnost u informiranju stanovništva o značenju ulaska u NATO savez.

Post je objavljen 19.02.2008. u 22:17 sati.