Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Radujte se narodi. U vaše dućane uskoro stiže svinjetina po vrlo povoljnoj cijeni.
Naime, Ministarstvo poljoiprivrede RH je najavilo interventni otkup tržnih viškova (?!) živih svinja i to po cijeni od 12,5 lipa po masnoj jedinici. Ako uzmemo u obzir da samo top proizvođači (jako mali broj) ostvare kvalitetu od 60 % m.jed.,onda je jasno da će cijenovni plafon biti do 7,3 kn/kg. Zapravo, to znači (a tako je na koncu službeno i konstatirano) da će prosječna cijena otkupljenih svinja biti oko 6,5 kn.
Seljaci će dodatno od države dobiti još 2 kn/kg, ali to u ovoj priči nije bitno. Bitno je to da će mesni prerađivači dobiti robu po rekordno niskoj cijeni odkako je HRK u opticaju. (Ja recimo, pamtim otkupne cijene od 7,5 kn/kg tamo negdje 1997.-8., a o cijeni tadašnjih inputa je smješno i raspravljati).

Neću biti nepošten pa ne odati bar nekakvo priznanje resornom ministarstvu za organizaciju otkupa i novi poticaj (nismo dosad imali ovu vrstu poticaja), ali upravo bi oni trebali staviti soli na rep oholim i pohlepnim uvoznicima smrznute svinjetine koji i dalje uporno trube o manjku od čak 50% domaće proizvodnje svinjetine.

Pa i svekoliko građanstvo bi se već jednom moglo zapitati što oni to kupuju u svojim dućanima.
Zadnje informacije sa Internet Schweinebörse govore o dosta većim cijena u EU, a zna se da će to meso za par mjeseci završiti u domaćim megadućanima.
Dokle ćemo se velikodušno držati našeg pravilnika koji dopušta prodaju smrznutog mesa starog do godinu dana iako je u EU taj rok 6 mj.
Meni se čini da je to kvaka 22 koja ide na ruku samo jednoj grupaciji (trgovačkoj), a dovodi u podređeni položaj domaće potrošače i poljoprivrednike.

Iako sam već navikao na kroničan stres, vjerujte mi, mirnije ću spavati kad svekoliko građanstvo uskoro bude kupovalo jeftinu domaću svinjetinu.

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 19.02.2008. u 21:28 sati.