Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

PSI PREOSJEĆAJU POTRES

Psi mogu predvidjeti potres – kažu istraživači

Japanski istraživač, Kiyoshi Shimamura tvrdi da psi mogu osjetiti nadolazeće potrese, te da bi proučavanje njihovog ponašanja moglo poboljšati prognoze predviđanja potresa.
Taj doktor javnog zdravlja tvrdi da je tijekom godina svoje prakse primijetio porast učestalosti psećih ugriza i drugih problema vezanih uz pse baš u vrijeme kada su se dogodili potresi. Ta su ga zapažanja ponukala na proučavanje zapisa takvih vrsta pritužbi iz 12 centara za javno zdravlje u zapadnom Japanu koji je 1995. godine bio pogođen potresom koji je odnio više od 6 000 života

Dr. Shimamura dodaje da su slučajevi psećeg pretjeranog lajanja, psećih ugriza ili drugih neubičajenih oblika ponašanja porasli za oko 18% 2 mjeseca prije i nakon potresa jačine 7.2 stupnja Richterove ljestvice.
Zapisi iz 3 centra na otoku Awaji, koji se nalazion točno iznad epicentra, pokazuju porast od 60% takvih slučajeva u mjesecu prije potresa.

' Rezultati, skupljeni iz široke baze podataka, mogu se povezati sa predvišanjem potresa', kaže dr. Shimamura. Njegovi rezultati bit će prezentirani na skupu Seizmološkog društva Japana u 10. mjesecu.
' Postoje mnogi slučajevi abnormalnog životinjskog ponašanja uoči potresa', rekao je istraživač Japanske metereološke agencije koji je želio ostati anoniman, 'Ali nema znanstvene osnove za povezivanje takvog ponašanja sa previđanjem potresa'.

Tokio je tijekom 90.-ih godina proveo brojna istraživanja proučavajući morskog pauka, čije bi se ponašanje moglo iskoristi za predviđanje potresa, ali istraživanje je napušteno, jer se nije mogao izvesti znanstveni zaključak.

Japan je inače jedna od zemalja svijeta koje su najsklonije potresima, budući da se nalazi iznad 4 tektonske ploče. Žitelji Japana žive u stalnom strahu od jakih potresa, što uvelike pojačava njihov interes za sva istraživanja na polju potresa i njegovog predviđanja.

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 19.02.2008. u 14:46 sati.