Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

PAS KOJI RAZUMIJE 200 RIJEČI

Graničarski koli sa 'rječnikom' od preko 200 riječi, nove riječi može naučiti jednako brzo kao i dijete koje je prohodalo – pokazali su znanstvenici.

9-ogodišnji Rico pripada obitelji u Njemačkoj. Reagira na riječi svog vlasnika i donosi mu određene igračke. Naravno svaka igračka ima svoje ime. Novu riječ za igračku može naučiti već nakon što mu se samo jednom pokaže i imenuje.

Istraživači su testirali mogućnost psa da poveže novu riječ sa igračkom kako bi ustanovili razumije li pas riječi.

Ricov vlasnik tražio je od Rica da mu donese igračku iz druge sobe no svaki put je koristio riječ koju Rico do tada nije čuo, a Rico je donio novu igračku 7 puta od 10 pokušaja.

Istraživači sa Max Planck instituta u Leipzigu ustanovili su da Rico u učenju novih riječi koristi metodu brzog označavanja, istu metodu koju koriste djeca kada počinju učiti materinji jezik. Ta metoda djeci omogućuje da na brzi način pogode značenje nove riječi prvi put nakon što su je čuli.

Četiri tjedana kasnije Rico je pokazao da se sjeća novih riječi barem u 50% slučajeva.

Pas može povezati predmete i zvukove, ali dodatni eksperimenti su potrebni kako bi se ustanovilo da li psi mogu shvatiti apstraktne pojmove.

Slijedi kraći izvadak iz ricovog rječnika: Baby, Big Mac, Zeko, Picek, Patka, Gorila, Hamburger, Koala, Panda, Panter, Piggy, Pokemon, Morski konjić, Tigar, Tyrex (dinosaur), Zebra.

RICO:

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 19.02.2008. u 14:30 sati.