Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucanicaujapanu

Marketing

Da prostite, smrditeJapanska farmaceutska industrija ponovno trijumfira. Na trziste je izbacen preparat koji, kako se tvrdi, djelotvorno suzbija jednu prilicno neugodnu pojavu povezanu sa starenjem, podjednako mrsku mladima i onima u poodmakloj zivotnoj dobi.

Ono sto je u vecini modernih drustava jos uvijek tabu tema, i o cemu nam nije odvise ugodno pisati, a ni govoriti, poznato je pod nazivom 'staracki miris'.

Tablete protiv starackog zadaha djeluju na principu suzbijanja tvari u organizmu koja uzrokuje neugodni zadah starenja. Najnovije 'elegantno' farmaceutsko rjesenje tog problema moguce je za sada nabaviti samo u Japanu, gdje prodaja vec sad tece odlicno.

Naziv 'staracki miris' prvi put sluzbeno je upotrijebljen u laboratorijima cuvene japanske kozmeticke tvrtke Shiseido, koja se krajem 90-ih godina ozbiljno pozabavila problemom neugodnog zadaha tijela starijih osoba. Otkrivene su neke zanimljive cinjenice.


Ljudsko tijelo sadrzi palmitoleinsku kiselinu, vrstu masne kiseline. Nju razgradjuju bakterije u kozi i lipidni peroksidi, tvari koje su u organizmu starijih osoba prisutne u vecim koncentracijama. Konacni produkt te razgradnje je nonenal - tvar koja prouzrokuje specificni staracki zadah. Po definiciji strucnjaka, nonenal zaudara na tvar 'prljavu i masnu, s nijansama mirisa zelene trave' - za one koji jos nisu sigurni o cemu se radi.

Iako nonenal izlucuju i mladje osobe u 20-im i 30-im godinama zivota, samo u iznimnim slucajevima kod njih je prisutan neugodan miris. Kod osoba u 40-im i 50-im godinama, medjutim, lucenje nonenala naglo raste, i povecava se sve vise kako osoba stari.

Drugim rijecima, ono sto pocinje kao neugodan 'zadah srednje dobi' - sto je u Japanu znanstveno prouceno i dokumentirano na primjeru oznojenih salarymana u sredstvima javnog prijevoza na kraju radnog dana, pred kojima bi s gadjenjem uzmicale gospe finijeg nosa - s godinama moze prerasti u masovno nepopularan 'zadah starosti', od kojeg zaziru mladi i oni koji se tako osjecaju.


Osoba koja je svoj radni vijek posvetila proucavanju onoga na sto ostatak covjecanstva s prezirom okrece nos, zove se Shoji Nakamura i radi za tvrtku Shiseido. Ovaj olfaktorni genij navodno je kadar razlikovati oko 2000 razlicitih mirisa. Upravo je on otkrio postojanje i djelovanje nonenala, tvari koja prouzrokuje staracki zadah.

Dixit Nakamura: 'Neugodan zadah jace se osjeca kod (starijih) muskaraca, cija je osobna higijena cesto losija.'

I naravno, za razliku od zlosretnog Jean-Baptistea Grenouillea u romanu/filmu 'Parfem', ciji je nos po svim ljudskim mjerilima bio stvoren za bozanske stvari, no odsluzio svoje vragu, Nakamura je svoje iznimne sposobnosti usmjerio u korist modernog drustva koje ne tolerira neugodne mirise i tezi sterilnosti i gotovo apsolutnoj cistoci.

U slucaju suvremenog japanskog drustva, umjesto bilo kakvog izrazenog mirisa tijela, pozeljniji je ne-miris. Odsutnost mirisa.
Jake parfeme i dezodoranse Japanci gotovo uopce ne koriste. Jednako je nepozeljno u drustvu mirisati na, khm, sebe samog. Ustvari, pozeljno je ne mirisati uopce.

I tu smo, paradoksalno, opet kod Grenouillea, s tijelom idealnog muskarca novog doba, jer on sam nije mirisao ni na sto. Bio je apsolutno bez mirisa.
'Mushuu monogatari', ili u slobodnom prijevodu 'Prica bez mirisa': eliminator starackog zadaha na biljnoj bazi. Cijena jednog pakiranja od 60 tableta (dovoljno za mjesec dana) iznosi 9500 yena (437 kuna); trenutno se nudi s popustom po cijeni od 4980 yena (229 kuna).
Produkt je zadnji u nizu preparata protiv neugodnih tjelesnih mirisa koji na japanskom trzistu uzivaju golemu popularnost, npr. samponi, prasci, osvjezavajuce maramice, osvjezivaci prostora, ruzevi za usne...
Post je objavljen 18.02.2008. u 16:40 sati.