Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Javno i Hrvatski list objavili "tajno" izvješće policije


Načelnik uprave kriminalističke policije Dragutin Cestar dostavlja izvješće Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću o akcijama Ostojićevih timova, a koje su Cestar i Bajić minirali


Nacional je ranije, u više navrata, pisao kako je jedna od osoba iz tog miljea i Milovan Škorić, koji je bio više puta gost u Uredu Predsjednika, a da mu je tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin isplatio 30.000 DEM iz MUP-ove kase za informacije koje je donosio iz Austrije.

Prema mojim izvorima, predsjednik Mesić je najmanje tri puta, preko Željka Bagića slao službeni automobil po Škorića u Austriju.

Škorić bi uskoro i otvoreno mogao postati sljedeća meta oštrih napisa Mesićeve medijske bojne.


45 Lines, Pollitika.com, 12/07/2007 - 13:55


Vlasnik Nacionala Ivo Pukanić u svojim obračunima s Rankom Ostojićem u više je navrata citirao dijelove gore priloženog izvješća, ilustrirajući rasipništvo Ostojića i Lučina navodima da je Milovanu Škoriću isplaćeno 30 000 DEM, ali izvješće nikada nije objavio u cijelosti. Učinili su to, sinhrono, prošloga tjedna portal Javno.com i tjednik Hrvatski list.

Uočljivo je da je Pukanić raspolagao informacijama iz izvješća i prije nego li ih je Cestar sročio u dopis Bajiću. Tekst u kojem Puki piše opširno o rastrošnosti i neučinkovitosti Ostojićeva tima nosi nadnevak 18.05.2004., a na faksimilu koji je objavio Javno.com stoji da Cestar izvještava Bajića 20-og rujna 2004..

Svojedobno sam napisao da je Dragutin Cestar kao podređen Ranku Ostojiću usko surađivao sa skupinom Željka Bagića i Franje Tureka, kojoj se u akciji prikupljanja dokumenata za obranu Ante Gotovine (kada je to naložio predsjednik Stjepan Mesić) pridružio i Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Kada je Dragutin Cestar, bez obzira na ovo izvješće kojim se htio umiliti premijeru Sanaderu preko Bajića, smijenjen s funkcije načelnika uprave krim policije u MUP-u i premješten na niže radno mjesto u Pulu, za njim je prvi zakukao Ivo Pukanić.

DRAGUTIN CESTAR NOVA ŽRTVA HDZ-A

U ponedjeljak je s mjesta šefa krim-policije smijenjen Dragutin Cestar, jedan od najvećih profesionalaca u MUP-u. Cestar je optužen da je Nacionalu dostavio informaciju o pismu s devet zahtjeva britanske tajne službe kojim se hrvatskim vlastima naređuje ponašanje i ucjenjivanje ljudi, ne bi li se došlo do Ante Gotovine. Do Cestara je POA došla jer svaki korisnik te informacije ima nevidljivu šifru na svome primjerku. Prema POA-i, Nacional je objavio kopiju koja je išla MUP-u. No to je velika pogreška POA-e. Nastradao je čovjek ni kriv ni dužan. Umjesto što žrtvuje ljude, vlast bi se trebala zapitati o sadržaju tog sramotnog pisma.

Ivo Pukanić, Nacional, 19.04.2005.


Naravno, Ivo Pukanić laže jer Dragutin Cestar nije optužen da je Nacionalu dostavio POA-ino izvješće o britanskom non paperu koje sam ja dvije godine kasnije objavio i zbog čega je ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko tražio i dobio od Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, primjenu redarstvenih mjera protiv mene.

DORH nije podnio nikakvu optužnicu ili optužni prijedlog protiv Dragutina Cestara jer bi u tom slučaju Cestar imao slobodu iskazivati sve što zna o ulozi DORH-a u opstrukciji policijske Operativne akcije "Magla" o kojoj je Cestar izvijestio Bajića.

Čak kada bi aktualni ravnatelj policije Marijan Benko ili ravnatelj SOA-e Tomislav Karamarko sada tražili od Glavnog državnog odvjetnika da pokrene postupak za otkrivanje onoga koji je Hrvatskom listu i Javno.com-u dostavio "tajni izvještaj", Mladen Bajić neće potpisati prijedlog istražnim centrima županijskih sudova u zagrebu i Zadru da se taj i pronađe. Policija neće upadati u stanove novinara i urednika Hrvatskog lista i Javnog, a neće ih ni pritvarati kako bi se otkrilo je li im izvor bio Dragutin Cestar ili Mladen Bajić, odnosno skupina obajveštajaca koji inače tajnim dokumentima i informacijama fila Ivu Pukanića.

Da se novinar Javnog Mladen Prenc prije pukog prepisivanja Cestarovog dokumenta i nagađanja o njegovoj pozadini potrudio malo istraživati naišao bi na ovaj moj komentar na net-u:


Državno odvjetništvo "pliva" od kad mu je na čelu neprikosnoveni, od sviju hvaljeni Mladen Bajić. On je u slučaju Gotovina, po Mesićevu nalogu surađivao sa Ostojićevim protivnicima Turekom i Bagićem (potonjem je tek nedavno ukinuta zabrana kroćenja na tle EU). Bajić je sve informacije Ostojićeve skupine proslijeđivao Tureku i Bagiću. A Dragutin Cestar, bivši pomoćnik ministra za krim policiju, preko informacija koje su išle preko Bajića, progonio je suradnike skupine. Tip s inicijalima M. L. koji je surađivao s Državnim odvjetništvom na lociranju Gotovine, ali i sprječavanju terorizma, u tu svrhu zadržao je stanovitu količinu eksploziva koji je trebao poslužiti kao dokazni materijal, Turek, Cestar i Bajić natovarili su optužbu za terorizam. Došla ga je uhititi specijalna policija, ali je uspio pobjeći. A nedavno je na Općinskom sudu u Drnišu nepravomoćno osuđen za terorizam iako je jedan od članova Ostojićeve skupine svjedočio da je i Bajić bio upoznat o njegovom identitetu, odnosno ulozi koju je obavljao za državu...


45 Lines, Pollitika.com Sri, 23/01/2008 - 00:08


Ili još jedan raniji upis na Pollitiki:

M.L. iz Drniša je na preporuku jedne osobe koja je radila za Bajića i Ranka Ostojića sačuvao eksploziv koji mu je poslao I.Z. poduzetnik iz BiH i RH. Taj je poduzetnik prema M.L-u, ali i bosanskim službama odgovoran za dizanje u zrak jedne konkurentske bosanske benzinske crpke, a ekslpoziv koji je zadržao M.L. trebao je poslužiti za jednu diverziju u RH. Iako su Bajić i Ostojić znali da M.L. radi za hrvatsku vlast Dragutin Cestar iz MUP-a je poslao specijalce u Drniš da uhite teroristu. M.L. je uspio zbrisat, a "pronađeni" ekslpoziv upotrijebljen je kao dokazni materijal protiv njega kao dokazni materijal na suđenju u Drnišu koje je nedavno završilo osuđujućom presudom. Tip koji je M.L-a držao na vezi osobno je protestirao kod Bajića, ali on nije povukao kaznenu čak ni kada je ta osoba na sudu izjavila da je M.L. preko njega radila za državu.


45 Lines, Pollitika.com, Pon, 06/08/2007 - 20:54


A upravo je to pozadina natuknica o ispisima 19 dokumenata iz filea "Solisti" koje je Cestar dostavio Bajiću, a na posljednjoj stranici njegovog izvješća zavedene su kao:



A da novinari koji pristaju biti puki medijski servis špijunima, policajcima i državnim odvjetnicima imalo mare za provjeru lako su mogli saznati da Ranko Ostojić, bez obzira što se na istom dokumentu spominju imena Ninoslava Pavića i Zlatka Tomčića, nije spomenutu dvojicu uhodio već je postupao po njihovim prijavama da ih zaštiti. Folder 11. D : SOLISTI Ninoslav Pavić nastao je nakon što je suvlasniku EPH dignut u zrak automobil, a folder D : SOLISTI Zlatko Tomčić formiran je jer se tadašnji predsjednik Hrvatskoga sabora žalio policiji da dobija prijetnje smrću.

P.S. Dragutin Cestar je potpuno lažno izvijestio Mladena Bajića i da OA Magla nije dala nikakve rezlutate, što je Bajić odmah znao, između ostalog i što im je obojici poznato da je zaslugom Ostojićeve skupine "Solisti" u Splitu lociran Ivica Rajić
, pa onda uz pomoć međunarodnih istražitelja, koji su potegli veze u Beogradu i identificiran (na osnovi daktiloskopskih dokaza u arhivu JNA u Beogradu) te na koncu uhićen i prebačen do Haaga gdje je priznao krivnju za zločine u Stupnom Dolu.
Dio dokumentacije koji se odnosi na uhićenje Ivice Rajića Cestar je Bajiću priložio kao ispis 2 dokumenta koji se odnose na postupanje na području Bosne i hercegovine, a nalaze se na CD mediju označenom "MAGLA3", folder D : AFTER151003 DOSIJE3 Oscar2 pod nazivima "Oscar1" i "Oscar2".

P.P.S.

Zamolba državnom odvjetniku Mladenu Bajiću

Štovani, ne posjedujem spominjane dokumente označene oznakon tajnosti i molim Vas ne šaljite mi policiju da mi iznova uznemirava obitelj. A znate i sami da Vam neću odati svoje izvore, zato me nemojte pozivati ni na obavjesni razgovor!




Post je objavljen 18.02.2008. u 15:08 sati.