Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

Pekinezer

Image and video hosting by TinyPic

Skupina:
IX. FCI skupina - Patuljasti psi i psi za pratnju
Zemlja porijekla:
Kina

Namjena:
Pas za pratnju

Veličina:
Visina u grebenu iznosi oko 20 cm. Težina iznosi 4-5 kg.



Dlaka:
Dlaka je gusta i duga, s gustom poddlakom. Dozvoljene su razne boje: crvena, blijedo - žućkasta ili višebojne kombinacije. Najviše je poželjna ravnomjerna raspodjela dvobojne kombinacije. Poželjno je da imaju crnu masku, šare u obliku naočala i crne oznake na ušima.

Njega:
Ovi psi trebaju intenzivnu njegu, na koju ih morate već odmalena naučiti kako se kasnije ne biste "hrvali" s njim. Pogotovo treba obratiti veću pažnju na mjesta na kojima se najbrže i najlakše stvaraju čvorovi: na trbuhu i između šapa. Prije, tijekom ili nakon četkanja možete dlaku posuti s malo pudera. Potrebno je dobro njegovati nabore na licu jer se mogu lako inficirati. Morate rezati suvišne dlake između jastučića na šapama.

Narav:
Pekinezeri su privrženi, ali ne i ovisni, plemeniti, izuzetno mili, inteligentni, malo tvrdoglavi i nadmeni, hrabri ali ne previše hrabri kada je riječ o nepoznatim posjetiteljima.

Odgoj:
Iako pekinezer ne poštuje nikakva pravila, morate ga naučiti da poštuje bar osnovna pravila kako vam kasije ne bi "plesao po glavi". Najuspješniji način je hvaliti ga kada god nešto dobro učini i ne kazniti ga previše oštro kada nešto pogriješi - "uvrijeđen " pekinezer će se tako i tako na neko vrijeme povući.

Socijalno ponašanje:
Ovisno o stupnju socijalizacije pekinezeri se općenito dobro slažu s drugim životinjama. Ne vole da ih se smeta, zato nisu prikladni za manju djecu.

Vježbanje:
Nisu ljubitelji dugih šetnji, što je i razumljivo s obzirom na njihov mali rast. Budući da je njihova potreba za kretanjem osrednja, idealni su psi za grad i pogodni za ljude koji su manje sportski orijentirani.

Napomena:
Ako nemate dovoljno vremena i energije za njegu njegovog plašta, bolje odaberite neku drugu pasminu.

Post je objavljen 17.02.2008. u 21:50 sati.