Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanalossy

Marketing

Jorkširski terijer

Image and video hosting by TinyPic

Jorkšir terijer, FCI 86(Yorkshire Terrier)

Standard br.FCI 86 - Velika Britanija

Opći izgled: Dugodlak, dlaka koja visi ravno i ravnomjerno obostrano, razdjeljak se pruža od nosa do repa. Vrlo kompaktan i okretan, ali uspravnog držanja i zraci „fluid važnosti". Njegove konture trebaju odavati zbijeno i dobro proporcionalno tijelo. Karakteristika: Inteligentan, patuljasti terijer.

Narav: Živahan, uravnotežene naravi.

Glava i lubanja: Prilično mala i ravna, lubanja nije niti jako uočljiva, niti zaobljena, licin dio nije predug. Crn nos.

Oči: Srednje velike, tamne, sjajne, s opreznim, inteligentnim izrazom i tako smještene da gledaju ravno naprijed. Nisu buljave. Ivica očnih kapaka tamna.

Uši: Male, ,,V" oblika, nošene uspravno, nisu daleko jedno od drugog. Prekrivene kratkom dlakom, zasićene, snažne plamene boje.

Zubalo: Savršeno, pravilno, škarasto zubalo, pri čemu sjekutići gornje vilice bez raz­maka naliježu na one iz donje vilice, a zubi stoje vertikalno u vilici.

Vrat: Dobre dužine.

Prednje noge: Dobro postavljene plećke, prave noge, dobro pokrivene dlakom koja je zasićene zlatno-plamene boje, pri čemu su vrhovi dlaka šatirani nešto svjetlije nego korijen dlake. Plamena boja ( tan ) ne smije se protezati više od laktova.

Tijelo: Kompaktno sa primjerno zaobljenim rebrima, dobro ravan slabinski dio, čvrsta leda.

Zadnje noge: Promatrano od pozadi, potpuno su ravne, umjereno uglovano koljeno. Dobro su pokrivene dlakom koja je zasićeno zlatno-plamena, pri čemu su vrhovi dlaka šatirani nešto svjetlije od korijena. Plamena boja ne smije se protezati više od koljena.

Šape: Okrugle, crni nokti.

Kretanje: Slobodno i s puno potiska. Prednje i zadnje noge se pružaju ravno naprijed, pri ravnim leđima. Rep: Uobičajeno je kupiran na sredini dužine, obrastao s puno dlake. Ona je tamnije plava nego na tijelu, posebno na korijenu repa. Nošen je nešto iznad leđne linije.

Dlaka: Dlaka na tijelu srednje dužine, potpuno ravna (ne valovita), sjajne, fine svilenkaste grade, nije vunasta. Dlaka na glavi i njušci je duga, ima zasićenu zlatno-plamenu boju, pri tome je boja intenzivnija postrano na glavi, na korijenu ušiju i na njušci gdje mora biti posebno duga. Boja na glavi ne smije se prostirati na potiljku, ne smije biti čađava ili pomiješana s tamnom dlakom.

Boja: Tamno čelično-plavo (ne srebrno-plavo), rasprostranjena od potiljka do korijena repa, ni u kom slučaju pomiješana s blijedo-žutom bojom bronce ili tamnom dlakom. Dlaka na grudima ima pun „svjetliji" ton. Sve dlake s tan bojom su tamnije u korijenu nego u sre­dini i ka vrhovima su još svjetlije.

Veličina: Masa 3,1 kg.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih točaka smatra se greškom, čije ocjenjivan je stoji u točnoj procjeni sa stupnjem izraženosti. N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.


Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 17.02.2008. u 21:19 sati.