Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pajobatak

Marketing

Skateboarding

Skateboarding je sport koji se opisuje kao vožnja na dasci s kotačićima po raznim površinama.
Skateboarding možemo podijeliti u 3 discipline:
STREET: Street skateboarding se izvodi na ulici ili u skate parkovima koji oponašaju situacije s ulice (stepenice, zidiće, klupe i sl.). Na street natjecanjima skateri pokušavaju ukomponirati što više trikova i koristiti ih na što više prepreka.
VERT: Riječ vert, naravno, dolazi od vertikalan. Vert je vožnja na halfpipe rampi uz izvođenje ogromnih skokova i trikova u zraku (halfpipe znači doslovno pola cijevi - rampa ima oblike cijevi prezerane na pola, po dužini).
SPUST: Ova disciplina ima najjednostavnija pravila-spustiti se od točke A do točke B što brže i preživjeti.
Važno je odrediti pravu opremu za vožnju skateboarda. Skateboardi su napravljeni od nekoliko dijelova: daska je napravljena od više slojeva drva i ima uzdignuti nos i rep. Na dasku se lijepi brusni papir za bolje trenje između tenisica i daske. Na taj način se olakšava kontrola nad skateboardom. Most je metalan dio montiran ispod daske na koji su spojeni kotači koji služe za kretanje. Kotači su napravljeni od uretana. Postoje različite vrste kotača, ovisno o podlozi. Kvaliteta kotača određuje sigurnost, funkcionalnost i kvalitetu vožnje.
Prvi profesionalni skateboardovi pojavili su se 1963., a izrađivala ih je tvrtka Mahaka. 1963. je održano i prvo natjecanje u povijesti skateboardinga u Hermosi (Kalifornija). Od tada sport postaje sve rasprostranjeniji i pojavljuju se međunarodna natjecanja.

U nekoliko godina prodano je više od 50 milijuna skateboardova, a onda je naglo u jesen 1965. skateboarding zamro. Stručnjaci za osiguranje su proglasili skateboarding nesigurnim zbog čestih padova uzrokovanih najčešće lošom kvalitetom glinenih kotača (prije pojave uretanskih). Iako su neke tvrtke razvile kvalitetnije kotače i dalje su proizvodili glinene jer su bili najjeftiniji.
1970. surfer Frank Naswothy posjetio je tvornicu plastike koja je proizvodila uretanske kotače za role koji su bili kvalitetniji od glinenih i osiguravali su dobro trenje. Frank je primijetio da uretanski kotači pristaju na njegov skateboard i 1973. počela je proizvodnja uretanskih kotača i osovina, a mijenja se i izgled daske. Skateboarding je opet u usponu.
1976. na Floridi je napravljen prvi skate park i odonda skate parkovi niču posvuda. Krajem 70-ih počinju se zatvarati skate parkovi zbog velikih troškova osiguranja i početkom 80-ih skateboarding postaje underground sport. 1982. u SADu osnovana je National Skateboarding Association, organizacija koja na sebe preuzima upravljanje sportom. Sredinom 80-ih skateboarding opet postaje popularan, održavaju se natjecanja, snimaju filmovi i pojavljuju novi proizvođači. Ističu se pobjednici natjecanja kao što su Tony Hawk, Christian Hosoi, Lance Mountain i Neil Blender (vert), Mark Gonzales, Natas Kaupas i Tommy Guerrero (street), dok u freestyle natjecanjima dominira Rodney Mullen.
U Hrvatskoj zanimanje za skateboarding sve više i više raste. U Zagrebu je nedavno otvoren prvi pravi skate park, a Split i Osijek ga također imaju.

Post je objavljen 16.02.2008. u 18:20 sati.