Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Drug Stipe jaše na čelu kolone


Splitska je policija obavila obavjesne razgovore s nekim od preživjelih pripadnika 11. dalmatinske brigade koja je odgovorna za masakr ratnih zarobljenika na Kočevskom Rogu


Nakon susreta s predsjednikom Mesićem, predsjednica SABA rekla je novinarima da su u siječnju dvojicu članova SABA posjetili, kako su se pritom predstavili, po dvojica članova kriminalističke policije, bez naloga. Takvih je ispitivanja bilo i ranije, u posljednjih par godina, ali su ih na reakciju potaknula posljednja dva u siječnju, dodala je.

Ti su inspektori tražili od članova SABA da im kažu gdje su bili i gdje su se borili za vrijeme NOB-a, navela je Čulinović Konstantinović.

- Oni nisu ni jednom našem članu rekli svoja imena te im nisu predočili nekakav nalog za ispitivanje, a to je protuzakonito jer protiv tih naših članova ne postoji nikakva optužba - upozorila je.

Hina, Javno.com, 08.02.2008.


Nisam sudjelovala ni u odlučivanju ni u izvršavanju operacija o kojima govori Simo Dubajić. Bila sam daleko od takvih stvari. Koliko sam bila važna, pokazuje i ovaj detalj - u monografiji XI. dalmatinske brigade koja je izašla još sredinom osamdesetih, kada sam još, da tako kažem, “bila na vlasti”, objavljena je fotografija nekoliko partizana iz moje čete. Svi su bili potpisani osim mene! Ispod moje slike piše - “nepoznata partizanka”, izjava Milke Planinc u Jutarnjem listu u kojoj spominje gornju fotografiju iz monografije. Jesu li djelatnici krim policije PU Zagrebačke, a kojima je na čelu Božo Guvo*, obavili obavijesni razgovor s "partizankom kojoj ime nije ustanovljeno"?


Na upit novinara osjećaju li se članovi SABA nesigurnima zbog tih posjeta, Čulinović Konstantinović je rekla kako se nemaju zašto osjećati nesigurno, jer nemaju putra na glavi ni dlake na jeziku, ''ali ljudima koji imaju 90 godina nije nimalo ugodno''.

- Osjećaju se automatski kao na nekakvom ispitivanju koje liči na ustaška ispitivanja od 1941. do 1945. godine. Tada se upadalo u stanove i ispitivalo bez ikakvog dokumenta, a ljudi su nestajali. Čim se na nekog pokazalo prstom, sutradan vam više glava nije bila na ramenu i to liči na to - rekla je predsjednica SABA.

Hina, Javno.com, 08.02.2008.


U istoj monografiji na koju se poziva, objavljen je i ovaj faksimil teksta Milke Planinc koja se djevojački prezivala Malada i ispod kojeg je navedeno da je obnašala dužnost politkomesara čete za vezu 11. brigade, a u kojem ona propagandistički poziva na osvetu. Nije sigurno jesu li policajci Bože Guve s njom obavili obavjesni razgovor, ali ima indicija da su razgovarali s akademikom Adolfom Dragičevićem koji je također bio pripadnik 11. dalmatinske brigade.


U priopćenju iz Ureda Predsjednika, nakon susreta s čelnicima SABA RH, navodi se da predsjednik Mesić smatra kako je policijska akcija ispitivanja pripadnika NOV-a protuzakonita i slaže se s idejom ''da treba formirati saborsko povjerenstvo koje će u najkraćem mogućem roku ispitati tko je dao incijativu za tu akciju, tko je naredio njezino provođenje, te s kojim ciljem se ona vodi''.

Hina, Javno.com, 08.02.2008.


* Do zaključenja ovoga posta nisam uspio provjeriti jesu li načelnik Sektora krim policije PU Zagrebačke Božo Guvo koji je nadležan za ispitivanja nekadašnjih pripadnika 11. dalmatinske brigade i komandant te brigade u vrijeme kada su počinjeni zločini, Ivan Guvo, u kakvu rodbinskom odnosu.

Osobno mi je poznato da je Božo Guvo bio nadležan za sva policijska postupanja u mom slučaju, oko čega se predsjednik Mesić nije bunio, osim što je policiji natovario da je odgovrna za moje uhićenje, a riječ je o odluci nadležne zamjenice županijskog državnoga odvjetnika koja je djelovala po naputcima Glavnoga državnoga odvjetnika Mladena Bajića, a on na inicijativu, Mesiću podređenoga šefa SOA-e Tomislava Karamarka.

Obzirom da je Božo Guvo u vrijeme zločina nad obitelji Olujić u Cerni bio načelnik krim policije u nadležnoj PU u Županji, a da su mu rezultati tadašnje istrage bili nula, odnosno krivi (Rekao je da je policija puno osoba sumnjičila vezano za kritični događaj, optuženici u početku nisu bili osumnjičeni - sa svjedočenja na suđenju Tomislavu Madiju i društvu), a vezano za gornje prijepore, pitanje je hoće li načelnik Sektora krim policije PU Zagrebačke popustiti pritisku s Pantovčaka i umrtviti policijske radnje vezano za zločine 11. dalmatinske brigade na Kočevskom Rogu.


Post je objavljen 16.02.2008. u 18:37 sati.