Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kolač s Griottama

Image and video hosting by TinyPic


250 ml Cherry Brandy likera (može i Amaro ili Maraschino)
200 g Griotte pralina
250 g margarina
375 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
500 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
2 žlice kakaa

Za kalup
margarin
krušne mrvice


Izmiksati margarin s obje vrste šećera. Umiksati jedno po jedno jaje.

Pomiješati brašno s praškom za pecivo i kakaom pa ga naizmjence s likerom umiješati u smjesu s jajima. Dodati Griotte i promiješati kuhačom.

Kalup za kuglof (zapremnine 2 litre) ili kalup za tortu (promjera 26 cm) namastiti i posuti krušnim mrvicama, ravnomjerno rasporediti smjesu.


Peći na 200 stupnjeva oko 90 min. Ako nakon otprilike sat vremena jako potamni, prekriti aluminijskom folijom.

Pečeni kolač istresti iz kalupa i ostaviti da se ohladi.

Ohlađeni kolač ukrasiti po želji (preliti rastopljenom čokoladom, posipati šećerom u prahu...)




Griotte koje za vrijeme pečenja kolača budu blizu ruba posude za pečenje, bi se mogle zalijepiti za posudu (budući da se za vrijeme pečenja rastope i iscuri nadjev), pa se kolač neće dati istresti iz posude.
To možete spriječiti tako, da posudu za pečenje prije pečenja obložite aluminijskom folijom ili papirom za pečenje (a foliju ili papir namastite i posipajte krušnim mrvicama pa onda ulijete smjesu).
Tako ćete pećeni kolač bez problema istresti iz posude i onda neće biti problem odlijepiti foliju ili papir s kolača.

Ako ne želite stavljati foliju ili papir u posudu, posudu dobro namastite i posipajte krušnim mrvicama. Ako se pečeni kolač neda istresti iz posude, jer su se rastopljene Griotte zalijepile (i "zapekle") za rub posude, posudu odmah dok je kolač vruć uronite u vruću vodu na 1-2 min (nemojte zalijati kolač).
I onda istresite kolač, ako se još uvijek neda istresti, posudu više puta uronite u vruću vodu i pokušavajte dok kolač na ispadne iz posude.



Kolač ne morate peći u kalupu za kuglof, možete ga peći u kalupu za tortu ili vijenac ili u četvrtastom kalupu. Vrijeme pečenja prilagodite dimenzijama kalupa.

*Ovo je malo prerađena verzija recepta za Kolač od čokolade i kave.


Slični recepti
kolač od čokolade i kave



Post je objavljen 15.02.2008. u 10:31 sati.