6 čajnih žlica instant kave
200 g čokolade za kuhanje
1 pakovanje Schwartau “Feine Mocca Bohnen” (čokoladni bomboni s okusom kave)
250 g margarina
375 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
500 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
2 žlice kakaa
za kalup:
margarin
krušne mrvice
Kavu rastopiti u 250 ml zakuhane vode, ostaviti da se ohladi.
Čokoladu grubo nasjeckati.
Izmiksati margarin s obje vrste šećera. Umiksati jedno po jedno jaje.
Pomiješati brašno s praškom za pecivo i kakaom pa ga naizmjence s ohlađenom kavom umiješati u smjesu od jaja. Dodati nasjeckanu čokoladu i bombone od kave i promiješati kuhačom.
Kalup za kuglof zapremnine 2 litre (ili kalup za torte, promjera 26 cm) namastiti i posuti krušnim mrvicama, ravnomjerno rasporediti smjesu, odozgo zagladiti.
Peći na 200 stupnjeva oko 90 min.
Ako nakon otprilike sat vremena jako potamni, prekriti aluminijskom folijom.
Pečeni kolač istresti iz kalupa i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu i nasjeckanom čokoladom (ili kolač preliti rastopljenom čokoladom).
*Recept je iz časopisa «Neue Mode», 11/1986.
U originalnom receptu u kolač se stavlja 100 g cijelih oguljenih badema i 100 g grožđica. Budući da ne volim nikakve orašaste plodove, a ni grožđice, umjesto njih stavljam bombone s kavom. Ovisno o tome što volite sami izaberite što ćete staviti; možete staviti i orahe/lješnjake, a možete staviti i samo čokoladu za kuhanje (300 g).
Kolač ne morate peći u kalupu za kuglof, možete ga peći u kalupu za tortu ili vijenac ili u četvrtastom kalupu. Vrijeme pečenja prilagodite dimenzijama kalupa.
Slični recepti
Kolač s Griottama
Post je objavljen 15.02.2008. u 10:23 sati.