Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jura33

Marketing

Što čeka našu djecu?

Neki dan je moja kčer Sara navršila 5 mjeseci i počela je sa sve više zanimanja promatrati svijet oko sebe. To je natjeralo i mene da malo više promotrim budućnost koja čeka moje dijete. Pa eto nekoliko stvari koje već sad mogu procjeniti:



puknucu Slijedeće 4 godine imat ćemo vladu koja se do sada pokazala nesposobnom i koja bi nas trebala uvesti u Europu, a nije se ni potrudila objasniti nam što nam ta Europa nosi.
puknucu Inflacija je sve veća, kao i cijene i korupcija, pravosuđe je u sve većem kaosu, a vlada pokazuje jedino nezainteresiranost i nesposobnost u rješavanju navedenih problema. Još k tome je sadašnja vlada (kvazi)koalicijska, što znači da će se pojaviti i novi problemi kad počnu sukobi unutar koalicije.

puknucu Nove nestabilnosti na Balkanu uzrokovane samostalnošću Kosova. Postoji mogućnost da Republika Srpska zatraži samostalnost, na što, ako smo objektivni, ima pravo jednako kao i Kosovo, što znači i nove sukobe u Bosni.
puknucu Brzi ulazak Hrvatske u NATO, kako bi ponovo služili kao topovsko meso velikih sila u mogućim novim balkanskim ratovima.
puknucu Krahovi svjetskih burzi umjetno izazvani zbog lakšeg preljeva kapitala u novčanike bogatih.
puknucu Rast cijene nafte, koji automatski povlači pad vrijednosti američkog dolara, što opet znaći niže cijene i veća konkurentnost američke robe na svijetskim tržištima. To automatski znači nove ratove u kojima će sudjelovati SAD, barem do rasprodaje zaliha robe po američkim skladištima. Nakon što se skladišta isprazne, cijena nafte će se stabilizirati, ali zemlje trećeg svijeta će i dalje otplačivati kredite koje su uzeli od SAD-a namijenjene kupnji (pre)skupe nafte. Rate tih kredita će biti veće nego sada, zbog toga što će i dolar biti jači. I tako neko vrijeme, dok se skladišta opet ne napune. A to se ponavlja otprilike svakih 30 godina.
puknucu Globalno zatopljenje zbog sve večeg zagađenja uzrokovanog naglim razvojem industrije u Kini i Indiji, a ne smijemo zaboraviti ni SAD.
puknucu Nestašica sirove nafte predviđena za nekih 50-tak godina.
puknucu Rastući terorizam potican američkim geopolitičkim težnjama (SAD mora financijski poticati terorizam, kako bi se imali protiv koga boriti). Nakon što SAD riješi svoje unutarnje probleme (vidi br. 6) i terorizam bi se trebao smanjiti, ali do tada sve može izmaknuti kontroli.
puknucu Odbjegle države predvođene ludim diktatorima mogu lako doći do nuklearnog oružja. Jedan luđak (poput Hitlera, Staljina, Busha i dr.) može, s oproštenjem, zajebati cijeli svijet.
puknucu Novi hladni rat, ali ovaj puta sa 4 zaračene strane: SAD, Europa, Rusija i Kina.
puknucu Nezadrživi rast interneta i mobilnih komunikacija, te sukladno tome rast seksualnih predator i psihopata koji vrebaju na istima.
puknucu Polagano preuzimanje vrijednosti modernog (čitaj američkog) načina života i posljedično povečanje nasilja u školama, na ulici i u obitelji, te sve veči broj "filmskih" pljački sa sve većim brojem mrtvih.


Eto, to su neki od problema koji su več vidljivi, a koliko će se tek novih problema pojaviti u slijedećih 5, 10, 20 ili 30 godina. I onda se čovjek zapita imaju li naša djeca ikakve budućnosti. Istina, ni naš put do dans nije bio lagan, bilo 20 godišnjacima, bilo 80 godišnjacima. Preživjeli smo jedan ili više ratova, razne ekonomske i političke krize, ali nikad nije bilo ovako. Uvijek smo se mogli veseliti ljepšoj budućnosti. Ali sada, kad pogledam kakva budučnost čeka moju kčer, ne vidim šiše svjetlost na kraju tunela. Dapače, čini mi se da su i u samom tunelu sva svijetla pregorjela... no


Post je objavljen 15.02.2008. u 09:17 sati.