Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Što ako prezaduživanje grada Zagreba dovede od bankrota?

Zagreb, 13.02.2008.

Povodom prezentacije Programa Zagrebačkog Holdinga u vezi vodoopskrbe i odvodnje u razdoblju 2008.-2011.

Zagrebačka Vodoopskba i odvodnja danas je dio Zagrebačkog holdinga, jedne od najmoćnijih tvrtki u zemlji, u čijoj Skupštini sjedi samo jedan čovjek: trenutni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, pozdravlja namjeru gradskih vlasti i Zagrebačkog Holdinga da pristupi sustavnoj obnovi, sanaciji i razvoju vodoopskrbne mreže i odvodnje u Gradu Zagrebu. Smatramo da je zadnji čas da se pristupi temeljitoj rekonstrukciji i dogradnji kako vodoopskrbne mreže tako i odvodnje jer se Zagreb od doba Univerzijade, kad se zadnji put ozbiljno investiralo u vodnu infrastrukturu, prilično povećao.

Ono što „ne razumijemo“ i što nas u tim hvalevrijednim nastojanjima zbunjuje je sljedeće:

Zašto se uoči početka velikih infrastrukturnih vodno-odvodnih radova privatizira, odnosno rasprodaje gradsko poduzeće Vodoprivreda Zagreb čija je osnovna svrha osnivanja (u 1960-tim godinama) i postojanja upravo izgradnja i održavanje magistralnih cjevovoda, vodocrpilišta, retencija, kanala i brana?


Zagrebački Holding će izdati obveznice u iznosu od čak 79 milijuna Eura i tako pokriti troškove financiranja u iznosu većem od 50% od ukupno predviđenih 159 milijuna Eura.

Na naše pitanje – da li se prodajom obveznica otvaraju vrata stranim multinacionalnim predatorima na vodu – Slobodan Ljubičić-Kikaš je lakonski odgovorio da se voda tako ne privatizira. Također, odbio je odgovoriti na naše pitanje – da li je moguće da obveznice Holdinga budu ponuđene građanima Zagreba umjesto Londonskoj burzi.

Slika desno: obveznica Njemačke vodoprivrede iz Berline na tisuću maraka, iz neke davne godine. Slika je prenesena sa mrežnog sjedišta jednog antikvarijata u Karlsruheu.

Istina je da se voda ne može baš direktno privatizirati putem obveznica. Međutim, što ako Holding, odnosno Grad zbog prezaduženosti bankrotira? Bankrot grada nije nikakav science fiction. To se na primjer, prije 4-5 godina dogodilo čak jednom Berlinu! Od potpunog sloma Berlin je spašen „injekcijom“ Bundes-vlade od nekih 7 milijardi Eura! No prije toga, Berlin je bio prisiljen prodati (privatizirati) svoj vodovod pa tako danas stanovnici Berlina koji doslovno leži na vodi, plaćaju najskuplju vodu u EU – čak 3,5 Eura/mł.

Svakako bismo željeli da Zagreb izbjegne sudbinu Berlina, pogotovo što mnogo toga u Zagrebu po načinu vođenja i razvitka podsjeća na Berlin – od velike zaduženosti do neobuzdane građevinske aktivnosti.

Zato pozivamo Gradonačelnika i Zagrebački Holding da ponude građanima Zagreba obveznice u iznosu od 79 milijuna Eura i omoguće im da sami isfinanciraju svoj vlastiti vodovod i kanalizaciju. Ako je to isplativo financijskim fondovima u Tokiju i Londonu onda bi i građani trebali naći svoju rčunicu u takvoj investiciji.

Vlasta Toth
supredsjednica Zelene liste
i članica Vijeća četvrti Gornji grad Medveščak

Post je objavljen 14.02.2008. u 22:40 sati.