Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO - Što kažeš na to?

Samo nekoliko tjedna prije nego što će Hrvatska na Samitu NATO-a u Bukureštu dobiti pozivnicu za članstvu u Savezu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je održana "Tribina NATO - Što kažeš na to"?. Raspravljalo se o nastanku NATO-a i njegovoj ulozi tada i danas, o transformaciji Saveza i o priključenju Hrvatske NATO društvu.

Najviše pažnje izazvalo je pitanje raspisivanja referenduma za ulazak u Savez. Posljednjih mjeseci, a posebno u vrijeme predizborne kampanje, neprestano smo slušali obećanja različitih političkih opcija da će za ulazak u NATO raspisati referendum. No, hoće li to zaista biti tako? Profesor filozofije dr. Žarko Puhovski je napomenuo da prema Ustavu RH "Na referendumu se odlučuje većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj". Puhovski smatra da će na referendumu o ulasku u NATO Savez to biti nemoguće postići.

- Zadnje istraživanje javnog mnijenja, koje je provelo nekoliko neovisnih agencija, pokazalo je da 52 posto građana za ulazak u NATO, 18 je suzdržano, 27 posto je protiv ulaska, a 3 posto ne zna. Ako se raspoloženje javnosti do travnja promijeni, odnosno ako se smanji broj ljudi naklonjenih NATO-u, moglo bi se dogoditi da tada na Samitu u Bukureštu ne dobijemo pozivnicu za članstvo - rekao je profesor na Fakultetu političkih znanosti i savjetnik predsjednika Mesića dr. Vlatko Cvrtila.

NATO nije vojna organizacija, već ima razvijene mehanizme djelovanja u kriznim situacijama. Da je Hrvatska članica NATO-a, vjerojatno bi se izbjegla Kornatska tragedija. U nedavnoj krizi u sjevernom Jadranu kada je gorući turski brod plovio s opasnim teretom pokazalo se da Hrvatska nema razvijene mehanizme da riješi krizu.

Povjesničar dr.Tvrtko Jakovina smatra da je za samu državu reforma obrane veliko opterećenje.

- Sigurno bez pritiska iz NATO-a sami ne bismo bili u stanju provesti obrambenu reformu. Profesionalna vojska prema standardima NATO-a državu članicu stoji oko 5 posto proračuna, dok ročnička vojska duplo više. Od dva zla uvijek je bolje odabrati ono manje. NATO je uvijek manje zlo - smatra Jakovina.

Sociolog dr. Ozren Žunec načelno je za ulazak u NATO, ali kaže da je zbunjujuće što za NATO nema alternative.

Predstavnica Centra za mirovne studije Lana Vego podsjetila je sve da u dokumentu koji je donio Hrvatski sabor 2002. godine Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske piše da je "ulazak u Europsku uniju i NATO jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva RH". Iako je već odavno odlučeno da ćemo uči u taj Pakt, mirovnjakinja Vego ponudila je alternativu.

Predložila je da od Hrvatske napravimo brand "Hrvatska zemlja izgradnje mira", bez članstva u Sjeveroatlanskom savezu. No, takva zemlja na svijetu više ne postoji. Zbog globalizacije, ne moguće je pronaći mjesto koje je apsolutno mirno i sigurno.

Pojam "Euroatlantizam" često se koristi u našem jeziku, rekao je aktivist Marko Strpić, bez da se razmišlja što taj izraz znači. Naime, ulazak u NATO nije klasična integracija, jer Hrvatska samo ulazi u savez s drugim državama, a suverenitet ne prenosi na nikoga.

Ana Marija Vojkovic

Tribina "NATO - Što kažeš na to?" održana je u srijedu 13. veljače 2008.

Post je objavljen 14.02.2008. u 11:00 sati.