Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mladizupeig

Marketing

Image Hosted by ImageShack.us


"Sv. Valentin je bio rimski svećenik koji je živio u 3. stoljeću. Tada je Rimom vladao rimski car Klaudije zvan Kruti. Rimski car nije dopuštao svojim vojnicima da se žene i imaju porodicu jer je vjerovao da tada bi vojnici bili milostiviji u borbama i da ne bi toliko izlagali svoj život znajući da ih doma netko čeka kome se imaju vratiti. Kako je stari rimski svećenik Valentin vjerovao u ljubav i u sve njene blagodati, on je tajno počeo vjenčavati mladence darujući ih poslije vjenčanja crvenim ružama iz svoga vrta. Naravno, opaki car Klaudije je to saznao, i naredio je da se Valentin uhvati i baci u tamnicu. Tako je naredio da se Valentin spali na lomači dana 14. veljače. Valentinov prah su s lomače pokupili njegovi zahvalni mladenci. Postoji i još jedan razlog zašto se Valentinovo slavi. Naime, u rimsko doba se slavila božica Junona, zaštitnica braka i žena a gozba čašćenja se uvijek odvijala na 14. veljače.
Kasnije početkom 17. st. kći engleskog kralja Henrika IV. je uvela običaj slavljenja Valentinova. Iz Engleske, Francuske i Italije, kasnije se običaj proširio po cijelom svijetu. Za one koji nisu zaljubljeni, važan je podatak da Valentinovo slavi i prijateljsku ljubav.
Za one koji su sretno zaljubljeni postoji jedna lijepa legenda o ljubavi:
legenda kaže da je Bog na početku, kad je stvarao čovjeka, stvorio samo dušu, a ne i tijelo. To mu se činilo prejednostavnim, a i čovjek je bio usamljen, pa je jednog dana dušu podijelio na dva dijela. Jedan dio stavio je u muško tijelo, a drugi u žensko. Pustio ih je i dao im zadatak da se traže po svijetu. Za nagradu im je dao da osjete da su se našli, ako se ikad uopće pronađu..."


Post je objavljen 14.02.2008. u 10:37 sati.