Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

NATO i druge stvari: Priopćenje Koordinacije neparlamentarnih stranaka

KOORDINACIJSKI ODBOR
NEPARLAMENTARNIH STRANAKA RH

srijeda, 13. veljače 2008.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

1. Hrvatska i NATO

Koordinacija vanparlamentarnih stranaka izražava oštro negodovanje zbog namjere da se o ulasku Republike Hrvatske u NATO odluka donese bez referenduma.

Čak i ako referendum nije ustavna obaveza (o čemu stručnjaci za ustavno pravo daju različita mišljenja - da li je NATO "savez" ili samo "ugovor"), riječ je o toliko značajnoj i dalekosežnoj odluci da je neposredno odlučivanje naroda poželjno i potrebno.

Podsjećamo da prvi članak Ustava RH proglašava:

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.
Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.

Činjenica da je velik dio građana protiv ulaska u NATO, a sve parlamentarne stranke podupiru ulazak, ukazuje na granice predstavičke demokracije. Narod mora dobiti priliku da neposredno donese odluku.

Posebno izražavamo negodovanje izjavom predsjednika Vlade Ive Sanadera da bi na raspisivanje referenduma NATO mogao reagirati na način: čekaj malo, ako vi ne želite, nećemo vas ni zvati. NATO, navodno, promiče demokraciju (vladavinu naroda) - ne bi smio biti protiv neposrednog odlučivanja naroda.

Na Internet stranicama Ministarstva vanjskih poslova navodi se: Dijalog s javnošću o pitanjima članstva bitan je dio procesa ulaska Hrvatske u NATO. Dijaloga međutim nema - samo monolog i promidžba. U anketi agencije Promocija plus 72% građana izjasnilo se da odluku treba donijeti na referendumu. Tek nakon što odluka o referendumu bude donesena, pravi dijalog moći će započeti.

Koordinacija vanparlamentarnih stranaka poduzimat će daljnje zajedničke akcije, koristeći institucionalne mogućnosti da se referendum održi.


2. Tajkunski urbanizam u hrvatskim gradovima

Koordinacija vanparlamentarnih stranaka izražava zabrinutost zbog eskalacije bezobzirnih napada profitera na skupocjeni prostor u hrvatskim gradovima, osobito na njegova središta. Nakon što je tajkunski i "razvojnički" (developerski) kapital osvojio druge resurse, nasrnuo je otvorenom brutalnošću na prostor, redovno uz podršku lokalnih vlasti.

Pojam "javno-privatnog partnerstva" pervertirao je u karikaturu. Zadatak je lokalnih i državne vlasti da, artikulirajući javni interes, postavljaju opće uvjete kojih se privatnici moraju držati. U tako postavljenim okvirima, privatno poduzetništvo je dobrodošlo: tako funkcionira socijalna tržišna privreda. Umjesto toga, svjedoci smo da vlasti odustaju od zaštite javnoga interesa i prekrajaju strateške dokumente kao što su generalni urbanistički planovi u interesu pojedinih investitora i razvojnika.

Ova grupa zloupotreba javnih ovlasti dovela je u posljednje vrijeme do snažnih građanskih prosvjeda u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. U nizu drugih gradova situacija nije bolja.

Koordinacija vanparlamentarnih stranaka izražava potporu i solidarnost udrugama građana i građanskim inicijativama koje brane gradski duh i nasljeđe od bezobzirnog profiterskih interesa. Pozivamo sve građane da se u te akcije uključe i izraze svoj prosvjed.


3. Podrška sidnikatima u najavljenim prosvjedima protiv poskupljenja

(Izvaci iz kompletnog priopćenja)

Koordinacija neparlamentarnh stranak podržava reakciju sindikata na povišenje cijena određenih roba i usluga, kao i njihove napore da se ove cijene vrate na staro.

Stoga pozivamo sve svoje članove i simpatizere da podrže sve najavljene akcije i najavljene prosvjede sindikata.

Troškovi života su znatno porasli odmah nakon izbora, a što je bilo i za očekviati s obzirom na politiku koju je vodila ova ista Vlada.

Posebno se želimo osvrnuti na porasle troškove komunalnih usluga u svim gradovima, a posebno u gradu Zagrebu. Cijena komunalnih usluga porasla je 39 do 50% bez ikakvihi kriterija i opravdanja. Povećanjem cijena, nesposobne gradske uprave i komunalna poduzeća prebacile su sve svojetroškove i neracionalnosti na teret nas građana. Kako je za ukupno povećanje cijean i usluga na nivou cijele države odgovoran najviše Vlada, tako su za porast cijena komunalnih usluga odgovorni gradska poglavartva i direktori komunalnih poduzeća.

Umjesto da se smanje troaškvoi državen uprave i i broj županija i općina, dobili smo dva ministarstva više.

Za Koordinacijski odbor:

Maja Marija Jelinčić (Demokratska sranka žena)
Zoran Oštrić (Zelena lista)

KOORDINACIJSKI ODBOR NEPARLAMENTARNIH STRANAKA ČINE:

Abeceda demokracije
Akcija mladih
Demokratska stranka žena
Gospodarska stranka
Hrvatska kršćanska demokratska unija
Hrvatska europska stranka
Hrvatska stranka nezaposlenih
Hrvatska radnička stranka
Hrvatski pravaši - hrvatski pravaški pokret
Ljevica Hrvatske
Nova Hrvatska
Socijalistička radnička partija
Stranka hrvatskih branitelja
Zelena lista
Zelena stranka - zelena alternativa
Zeleni Hrvatske

U Zagrebu,
Srijeda, 13. veljače 2008.

Post je objavljen 13.02.2008. u 19:35 sati.