50 g margarina
50 g brašna
400 g krumpira
300 g mrkve
300 g korabice
200 g graška (svježi ili smrznuti)
1 l mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
peršinovo lišće
Krumpir i korabicu oguliti i narezati na kocke veličine 1 cm. Mrkvu očistiti i narezati na kocke. Možete kombinirati i druge vrste povrća (mahune, grah...), ili ako nemate npr. korabicu povećajte količinu krumpira/mrkve/graška.
Povrće kuhati 13-15 min u posoljenoj vodi (vrijeme kuhanja ovisi o vrstipovrća, nemojte ga raskuhati).
Skuhano povrće odmah ocijediti.
Prstima umijesiti «mrvice» od margarina i brašna.
Zakuhati mlijeko, smanjiti temperaturu pa u kipuće mlijeko namrviti mrvice od brašna i margarina (najlakše ćete namrviti te mrvice trljajući smjesu među dlanovima, ili vrhovima prstiju). Dodajte prstohvat muškatnog oraščića.
Kratko zagrijte dobivenu mješavinu na laganoj vatri miješajući pjenjačom da nastane glatka smjesa. Umiješajte ocijeđeno povrće, dodajte sol i papar i kad zakuha, maknite s vatre.
Umiješajte nasjeckano peršinovo lišće i odmah poslužite.
Varivo možete poslužiti i mlako, onda je gušće, nego dok je još vruće.
Post je objavljen 13.02.2008. u 11:49 sati.