Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oaza0mira

Marketing

Korizma ....

Image and video hosting by TinyPic


Korizma je vrijeme priprave za Uskrs. Naziv dolazi od latinske riječi "quadragesima", tj. četrdeset, jer traje 40 dana, od Pepelnice ili Čiste srijede pa do Uskrsa. Stoga se u nekim hrvatskim krajevima uz izraz "korizma" uobičajio i naziv Četrdesetnica. Broj tih dana uskrsne priprave uvjetovan je Isusovim četrdesetodnevnim postom u pustinji. Stoga je korizma vrijeme posta i nemrsa, odricanja, pokorničkih djela i molitve.
Svaki čovjek i svaki narod mora proći kroz svoju pustinju. Ono što nam je rečeno u Bibliji za cijeli Izrael - put kroz pustinju i dolazak u obećanu zemlju - to vrijedi za svakog pojedinca i sve narode, zajednice. U pustinji Izrael dolazi do svijesti Boga Jahve i do svijesti čovjeka. Pokazuje se Veliki Bog i slabi čovjek. Čovjek - velik u željama i idealima, slab u ostvarenju. U “pustinji” čovjek dobiva objavljenje, prosvjetljenje svoje strukture - Deset zapovijedi.
Potrebno nam je proći kušnju - korizma je kušnja - napastovanje - duha i tijela. Potrebno je profiltrirati našu duševnost u kojoj ima klica oholosti i tjelesnost u kojoj ima klica neuredne požude. Svatko će u svojem životu naići na pustinju u kojoj će biti kušan. .
Svako vrijeme ima svoju pustinji i svoju kušnju.
Nekada u razmišljanju o ovozemaljskom životu dođem do zaključka da je cijeli ovaj život jedna velika pustinja. Zašto se onda svi tako borimo živjeti što duže. Zašto se jednostavno ne prepustimo u potpunosti Gospodinu na upravljanje. Zašto svi tako teško prihvaćamo smrt. Zar nismo time licemjerni? Zašto se zgražamo kada čujemo da je netko umro, umjesto da kažemo: Hvala Bogu?
Zar nam nije vjera preslaba?
Eto, s tim mislima Vas sve pozdravljam i zazivam more Božjeg blagoslova na sve Vas i Vaše obitelji.
Isuse, daj nam svojeg duha da iziđemo preobraženi iz pustinje!


Post je objavljen 13.02.2008. u 08:37 sati.